• hr
  • en
  • de
  • it

Hir 3 oplovio Rt Horn, na ljeto stiže u Mali Lošinj

hr

Najzahtjevniji dio u avanturi koja već traje dulje od godinu i pol dana, prelazak Tihog oceana od Novog Zelanda do Južne Amerike, apsolviran je - posada jedrilice »Hir 3« oplovila je Rt Horn i stigla u Puerto Williams u Čileu.

Saša Fegić iz Zagreba, s kolegom Nebojšom Petrovićem iz Zemuna, u 66 dana je na »Hiru« preplovio više od pet tisuća nautičkih milja i dokopao se sigurnosti kopna, gdje će predahnuti, pripremiti brod za nastavak ekspedicije i potom krenuti uz istočnu obalu Južne Amerike, pa onda preko Atlantika, da bi - bude li sve prema očekivanjima - na ljeto uplovili u Jadransko more i spustili sidro u luci u Malom Lošinju.

Fegić je jedini cijelo vrijeme na jedrilici; ostatak posade mijenjao se tijekom ekspedicije, pa se tako Petrović ukrcao u Cape Townu (Južna Afrika), sudjelujući u plovidbi od juga Afrike, preko Indijskog oceana do Australije i Novog Zelanda.
Pothvat koji ima podršku s Lošinja, ima i jednu izravnu sudionicu - Marina Đukanović iz Malog Lošinja bila je članica posade na prvom dijelu putovanja, od prvih milja u sjevernom Jadranu, pa dvaput preko Atlantika. Dvostruki prelazak Atlantskog oceana nije bio planiran, ali zbog oštećenja na brodu koje se dogodilo posred oceana, pala je odluka da se umjesto prema Južnoj Africi najprije krene u bliži Brazil i ondje obavi popravak, pa onda nastavi prema Cape Townu.
Ondje se Đukanović iskrcala, vratila avionom u Hrvatsku, od kuće nastavila pratiti akciju i držati predavanja o svojem iskustvu, a uskoro se vraća na »Hir«; ponovo će se ukrcati na brod u Mar del Plati u Argentini i planira ostati na jedrilici do završetka ekspedicije. Fegić je pri obilasku Horna napravio nekoliko fotografija; tako je lošinjsko znakovlje ovjekovječeno na opasnom pomorskom sjecištu.
»Hir 3« jedrilica je dobro poznata i široj javnosti; na njoj je Mario Saletto snimio čuveni dokumentarac »Jedrima oko svijeta«, kada je ekspediciju vodio Mladen Šutej.

Izvor: www.novilist.hr