• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavionsko pristanište u splitskoj luci i službeno otvoreno

Svečano otvaranje hidroavionskog pristaništa upriličeno je sinoć na gatu 23 na Obali kneza Domagoja uz brojne uzvanike predvođene potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem, Sinišom Hajdašom Dončićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture te kapetanom Klausom Dieterom Martinom, direktorom tvrtke European Coastal Airlines (ECA), koja je dobila 10-godišnju koncesiju za izgradnju pristaništa i objekata za prihvat putnika u bazenu gradske luke.
- Početkom tjedna počeli smo letjeti prema Jelsi i Lastovu, za Velu Luku ćemo početi sljedeći tjedan, a vrlo brzo planiramo i uspostaviti vezu prema Puli, koja nam je svaki dan rasprodana na dnevnoj bazi s Resnika. U 2016. namjeravamo u realizaciju hidroavionskih letova i infrastrukturu uložiti još 20 milijuna eura - rekao je Martin i naglasio kako je konačno gotov 15-godišnji posao te da hidroavioni ponovo lete jadranskom obalom nakon 78 godina.
Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave Split ustvrdio je kako je otvaranje pristaništa u Resniku bio tek početak koji su drugi slijedili.
- Fokus nam je uvijek bio da vidimo kako se može, a ne kako se ne može. Ovo su priče koje nam trebaju - zaključio je Blaževski.
Zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo naglasila je važnost prometne povezanosti Splita zbog razvoja turizma.
- Sada se iz Splita može do najljepših plaža na Jadranu stići za manje od pola sata. Ugodan let i mirno more! - poželjela je.
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić podsjetio je kako je prije dvije godine ECA došao na listu strateških projekata za Republiku Hrvatsku.
- Bio je prvi među 10 koje smo riješili. Baš sam jutros, dok sam se kupao na Firulama, gledao slijetanje hidroaviona u luku, što je Splitu dalo novu vizuru. Split je danas neprepoznatljiv u pozitivnom smislu. Čestitam na zanosu i upornosti u realizaciji ovog projekta. U ime Vlade mogu reći da ćemo i dalje biti potpora - ustvrdio je Grčić.
Ministar Hajdaš Dončić okupljenima se za kraj obratio - na engleskom jeziku.
- Split je jedna od nekoliko luka, ne samo na Mediteranu, nego i u Europi, koja može ponuditi ovakvu vrstu usluge. Ovo je dokaz uspješnog ulaganja u Hrvatsku i jedan od primjera da sve možemo zajedno - zaključio je.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/