• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavionska veza: Od središta Rijeke do rapske rive za samo sat vremena i 99 kuna

Sam let između aerodroma na Krku i Raba traje svega petnaest minuta, no tome treba pribrojiti vrijeme potrebno za vožnju od Rijeke do Zračne luke, check-in i sigurnosnu provjeru putnika
Iz središta Rijeke do rive u Rabu za samo sat vremena. Nemoguće? Sve donedavno, kad je s prometovanjem započela hidroavionska linija European coastal airlinesa koja svakodnevno prevozi putnike između Zračne luke Rijeka i Raba.
Sam let između aerodroma na Krku i Raba traje svega petnaest minuta, no kad se tome pribroji vrijeme potrebno za vožnju od Rijeke do Zračne luke, check-in i sigurnosna provjera putnika, putovanje traje točno sat vremena, što je u usporedbi s osobnim automobilom, autobusom ili katamaranom i dalje najbrži način putovanja od sjedišta županije do ovog otoka.
Pritom je i cijena relativno dostupnih 99 kuna u jednom smjeru za odraslu osobu, te 49 kuna za dijete do 12 godina, što ovu liniju čini konkurentnom u odnosu na ostale dostupne vidove prijevoza. Unatoč tome, na letu za Rab, u avionu koji prima osamnaest putnika, uz našu novinarsku ekipu našlo se svega četvero putnika, među kojima i dožupan Marko Boras Mandić.
Procedura prijave i sigurnosne provjere u Zračnoj luci Rijeka u ovo doba godine, kada se dnevni letovi broje na prste jedne ruke, traju svega nekoliko minuta, nakon čega smo još nekoliko minuta morali pričekati da se avion opskrbi gorivom, te se potom odmah ukrcali. Hidroavion kojim smo putovali ne doima se baš kao zadnja riječ zrakoplovne tehnike, barem nama laicima, a na čvrstom tlu aerodromske piste izgleda i prilično nezgrapno s golemim plovcima na obje strane. S druge strane, čini se vrlo dobro održavanim i urednim, a pred niskim ulaznim vratima, uz obavezno »pazite glavu«, putnike dočekuju pilot i kopilot prilično egzotičnog izgleda, ali izuzetno ljubazni i nasmijani, pa odmah nestaje i ono malo dvojbi prije putovanja između neba i mora i zapravo jedva čekamo da se odvojimo od tla i počnemo uživati u pogledu na kvarnerske otoke iz ptičje perspektive.

Izvor: http://www.novilist.hr