• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavionima će se ipak letjeti iz Splita prema otocima i Italiji

Prvi hidroavioni iz bazena gradske luke (ispred bivše zgrade "Dalmacijavina") mogli bi poletjeti već početkom srpnja ove godine! Split će tako ubrzo biti povezan s Jelsom, Lastovom, Velom Lukom, Pulom, Malim Lošinjom, Rijekom i Zadrom u prvoj fazi, a uskoro i sa susjednom Italijom, odnosno Anconom.
Ovu vijest potvrdila nam je Marija Vuletić iz tvrtke "European Coastal Airlines" (ECA) koja će se javiti na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za prihvat i otpremu hidroaviona te pružanja usluga putnicima, a koji je raspisala Lučka uprava Split.
Ovime je okončana duga pregovaračka procedura oko lokacije samog pristaništa koja je bila kočnica pokretanja ovog posla u srcu grada.
ECA je, podsjetimo, osposobila pristanište u Resniku, koje je polazišna lokacija za sve putnike koji stižu u Zračnu luku Split, a koji dalje nastavljaju svoje putovanje prema otocima. Svakako, u ovoj tvrtki su zadovoljni što je pronađeno adekvatno rješenje za uspostavu ove vrste vodeno-zračnog prometa.

Flota za južni Jadran
- Naši sadašnji, kao i budući putnici, te poslovni subjekti na otocima i drugim gradovima željno iščekuju uključenje Splita u našu mrežu. Posebno bismo zahvalili ministru Siniši Hajdaš Dončiću koji je uvelike pomogao realizaciji našeg projekta u Splitu te Milanu Blaževskom, ravnatelju Lučke uprave Split, kao i lučkom kapetanu Vidanu iz Lučke kapetanije - navodi Vuletić.
Inače, kako nam je kazala, u projekt splitskog pristanište ova njemačka kompanija uložit će 3,5 milijuna kuna, a u floti će ovo ljeto imati četiri Twin Ottera, od kojih će dva servisirati južni dio Jadrana.
Splitsko pristanište imat će ured za check-in, odnosno prodaju karata, čekaonicu te toalet. Spomenimo još kako će cijena leta hidroavionom do Hvara u ljetnoj sezoni iznositi 349 kuna u jednom smjeru, povratna karta košta 649 kuna, dok je, primjerice, povratna karta do Pule 899 kuna.
To su, napominje naša sugovornica, osnovne cijene karata, međutim, uz raniji buking može se ostvariti popust i do 20 posto. Bebama do dvije godine starosti let je besplatan, a djeca od 2 do 12 godina imaju popust od 50 posto na cijenu karte.
U koncesiju vrijednu 18,2 milijuna kuna na rok od deset godina daje se 240 kvadrata kopnene i 285 metara četvornih morske površine, s tim da godišnja koncesijska naknada iznosi 285 kuna po metru četvornom za prostor ukupne površine od 525 kvadrata, što ispada oko 150 tisuća kuna.
Tom iznosu koncesionar će Lučkoj upravi pridodati još 1,5 posto od ukupnoga godišnjeg prihoda od svih djelatnosti na tom području.

Trajanje letova
Split - Jelsa 12 minuta
Split - Lastovo 22 minute
Split - Pula 1 sat i 2 minute
Split - Mali Lošinj 50 minuta
Split - Rijeka 1 sat i 10 minuta
Split - Zadar 30 minuta
Split - Ancona 60 minuta

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr