• hr
  • en
  • de
  • it

HIDROAVIONI SE OVOG LJETA NEĆE VRATITI U PULU

Prema zadnjim informacijama zainteresirani investitor Airways Europe (Europski obalni zračni prijevoznik), koji je trebao preuzeti i bio vrlo izvjestan, odustao je od toga. Tako da ove godine, izvjesno je, sigurno neće biti avionske linije hidroavionima iz Pule, rekao nam je ravnatelj Lučke uprave Pula Donald De Gravisi
Iako se početkom godine činilo da će se hidroavioni "vratiti" u Pulu, od povezivanja ovim način prijevoza najvećeg istarskog grada s otocima i Dalmacijom, potencijalno i Italijom, neće biti ništa. Informacija o povratku hidroaviona u Puli pojavila se početkom godine, kada se spominjala tvrtka Airways Europe (Europski obalni zračni prijevoznik) koja je, tada, iskazala ozbiljan interes za ponovno uvođenje letova. Čak je u izradu krenula Studija opravdanosti davanja koncesije za obavljanje djelatnosti, prihvat i opreme hidroaviona i putnika na području luke Pula.

Zainteresirani Kinezi?
- Prema zadnjim informacijama zainteresirani investitor Airways Europe (Europski obalni zračni prijevoznik), koji je trebao preuzeti i bio vrlo izvjestan, odustao je od toga. Tako da ove godine, izvjesno je, sigurno neće biti avionske linije hidroavionima iz Pule, komentirao nam je ravnatelj Lučke uprave Pula Donald De Gravisi.
Prema neslužbenim informacijama, pak, spominje se da je jedna kineska kompanija zainteresirana za uvođenja hidroavionskih linija iz Pule za otoke i Dalmaciju te Italiju, međutim, iako smo upit o tome prije desetak dana poslali u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, odgovor još uvijek nismo dobili.
Inače, Airways Europe već je u studenom prošle godine ostvarila niz kontakata s gradovima u kojima je pak poslovala propala tvrtka European Coastal Airlines (ECA), koja je do kraha 2016. godine obavljala taj posao. ECA je, podsjetimo, završila u predstečajnoj nagodbi s 50-ak milijuna kuna dugovanja nakon što su usred turističke sezone 2016. godine prizemljeni njezini hidroavioni. Prizemljila ih je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da letjelice nisu sigurne, odnosno, utvrđeni su nedostaci u njihovom održavanju na što su svojevremeno ukazivali i djelatnici ECA-e.
S obzirom da se tada pojavio novi zainteresirani koncesionar Upravno vijeće Lučke uprave Pula donijelo je i odluku da se raspiše novi natječaj za dodjelu koncesije za hidroavionsko pristanište jer Pula itekako ima uvjete za uvođenje takvih letova koji su dobra i atraktivna ponuda za turiste. Prema saznanjima, Airways Europe je već otkupila od ECA-e pontone i montažne kućice u kojima su se mogle kupiti karte, a jedna od takvih nalazi se na pulskoj rivi. No, očito je, za sada, odustao

Investitor odustao
Prvi hidroavion ECA-e u pulsku je luku sletio u travnju 2015. godine i vrlo su brzo postali omiljeno prometno sredstvo brojnih turista, kako domaćih, tako i stranih. Ukidanje linija najviše je pogodilo jadranske otoke čiji su gradonačelnici i načelnici nebrojeno puta ukazivali na potrebu za takvim, brzim i učinkovitim povezivanjem svojih sredina s većim gradovima na obali, ali i onima na talijanskoj strani Jadrana.