• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni na Rabu

Prva linija bit će sa Splitom, a nekoliko dana kasnije krenut će i linija sa Zagrebom. Do Splita će se letjeti oko 45 minuta, a do Zagreba nešto kraće. Standardne cijene za oba pravca iznosit će oko 500 kuna u jednom smjeru

Hidroavioni s Raba i na Rab počet će letjeti 1. listopada. Prva linija koja kreće taj dan, kako je i najavljeno, bit će ona sa Splitom, a nekoliko dana kasnije krenut će i linija sa Zagrebom. Do Splita će se letjeti oko 45 minuta, a do Zagreba nešto kraće. Najnovije su to informacije vezane za početak realizacije projekta kojeg na Rabu mnogi jedva čekaju. Ostaje da Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo obavi pregled pristaništa smještenog na početku lukobrana u rapskoj luci, koji je zakazan za 29. rujna. Prvi letovi potom mogu krenuti. Promotivne cijene za oba pravca iznosit će oko 400 kuna u jednom smjeru, a standardne oko 500.
- Treba napomenuti da se promotivna cijena odnosi na prvih pet putnika po letu, ostali plaćaju punu cijenu. Prvo dakle kreće Split, odnosno Resnik, preko kojeg se može letjeti i u Jelsu. U Zagrebu će se slijetati na Zračnu luku Pleso, iza Zagreba uključit će se i Pula, a do kraja godine očekujemo još i letove za Anconu, ističe Emanuela Perić, voditeljica rapske postaje tvrtke European Coastline Airlines. Kako dodaje, na Rabu vlada veliki interes za Rijeku, što ne treba čuditi budući da je taj grad regionalni centar kojem Rabljani gravitiraju.
- Na Rabu bi svi najviše željeli Rijeku i imamo mnogo upita. Taj let bi trajao svega oko 15 minuta, istaknula je Perić.
Zasad još nije poznato hoće li početak hidroavionskih letova, što je prava mala revolucija u vezi Raba s »ostatkom svijeta«, biti popraćeno prigodnom svečanošću. - Pretpostavljam da će biti otvorenje i na Rabu, a veliki party već je bio u Resniku, i to nakon 20-ak dana leta. Vjerojatno će tako biti i ovdje, dakle svečanost nakon što se malo uigramo, rekla je Perić.
Premda je prerano za nagađanje cijene budućeg leta do Rijeke, s obzirom na to da je riječ o dionici koja je podjednako duga kao i linija Split - Jelsa, nešto se može pretpostaviti iz cijene od 222 kune u jednom smjeru, odnosno 399 s povratnom kartom. - Možemo istaknuti jako dobru komunikaciju s Rijekom po pitanju uključivanja u projekt pa se nadamo da će linija Rijeka - Rab zaživiti do idućeg ljeta, dodaje Perić.
Na Rabu je minulih tjedana, pored pontonskog pristaništa, neposredno uz cestu prema hotelu Padova, niknuo pravi mali kompleks koji će biti na usluzi putnicima i u kojem je zaposleno petero ljudi. Izgrađene su prodavaonica karatata, recepcija, »Fly In« caffe bar u kojem će se putnici moći osvježiti dok čekaju let te sanitarni čvorovi.
Dobro raspoložena rapska ekipa jedva čeka da krenu prvi letovi. Za pristajanje hidroaviona kao »dock handleri« bit će zaduženi Robert Dumić i Nikola Gušćić, a na recepciji će raditi Jelena Buntić i Tea Ninčević.
- Ovaj pogon radit će cijelu godinu, kao i petero zaposlenih, a isto vrijedi za sve postaje i sve zaposlenike. Naši dečki su izuzetno iskusni s brodicama, imaju položene sve potrebne certifikate i tečajeve, a i svi mi općenito prolazimo puno treninga i ispita, ističe Emanuela Perić.
Hidroavioni će letjeti isključivo po danu, a raspored je ovisan o dijelu godine. No, letjet će se svih 12 mjeseci. Interes je velik, posebno za letove prema Zagrebu i Rijeci, a mnogi nam se javljaju da bi išli recimo do Splita popiti kavu. Linija Resnik - Jelsa radi čak i bolje od očekivanoga i vjerujemo da će tako biti i s Rabom, zaključila je Perić.

Izvor: www.novilist.hr