• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni će iz Zadra poletjeti ove sezone?

Danas su u Zadru gradonačelnik Božidar Kalmeta, dožupan Rudolf Dvorski i dogradonačelnik Ivica Vlakić te Klaus Dieter Martin iz European Coastal Airlinesa održali "pozitivan i konstruktivan" sastanak na temu uspostave hidroavionskih linije iz i prema Zadru, obajvijestili su iz medije iz tvrtke ECA.
Grad Zadar kao i Zadarska županija podržavaju projekt uspostave hidroavionskog pristaništa u Zadru. Razmotrena su moguća rješenja u gradskoj luci. Predložena lokacija je na obali preko puta zgrade od Jadrolinije.
Ured za prodaju karata bi bio u već izgradenom prostoru tako da se sam izgled Rive ničim ne bi narušio. European Coastal Airlines će naručiti izradu maritimne studije od renomiranog pomorskog fakulteta. Studija mora po tvrditi mogućnost uspostave hidroavionskog prometa u luci.
Također, dogovoreno je da će po izradi novog urbanističkog plana luke i Jazina koje grad Zadar naručuje, ovisno o izmjenama i prijedlozima tvrtka ECA biti spremna prilagoditi se i usuglasiti s nekom eventualnon ovom dugoročnom lokacijom.
Nakon izrade studije će se otvoriti natječaj te bi se trebao potpisati Ugovor o koncesiji. Ukoliko sve bude po planu iz zadarske luke hidroavioni bi mogli poletjeti ove sezone. Tako će se primjerice od Zadra moći do Malog Lošinja za samo 19 min, do Raba za 20 min., do Pule za manje od sat vremena ili pak do Ancone za 52 min!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr