• hr
  • en
  • de
  • it

Helsinki - Tina povela, Tonči drugi!

Tina Mihelić prva u ženskom olimpijskom samcu, Tonči Stipanović drugi, a Milan Vujasinović sedmi u muškom olimpijskom samcu. Prvi dan EP-a za Laser Radial i Laser gotovo da nije mogao proći bolje!

Nakon mjeseci i mjeseci priprema stigao je trenutak koji se s nestrpljenjem čekao. Počelo je Europsko prvenstvo olimpijskih klasa, koje, kako smo već javljali, osim nadmatenja za europske medalje nosi i bodove za izbor reprezentacije za Olimpijske igre 2012.

Prvog dana natjecanja lagani vjetar donio je jako teške uvjete za jedrenje. Ni u jednom trenutku nije puhalo više od šest čvorova, a dodatan problem su stvarale rupe u vjetru na regatnom polju. No, jedriličari su bili zadovoljni radom regatnog odbora, koji je zadnji plov za Laser i skratio zbog preslabog vjetra.

Tina Mihelić meastralno je otvorila natjecanje s pobjedom u prvom plovu dana, dok je u drugom bila također izvrsna treća.
- Jako sam zadovoljna današnjim danom. Iako izgleda da nije bilo problema itekako sam se namučila da bi ostvarila ovako dobre ulaze u cilj. Uvjeti za jedrenje su bili jako teški, vrlo slab vjetar, a i grupa u kojoj sam jedrila je bila znatno teža sa puno boljom konkurencijom. Zadovoljna sam brzinom koju imam, na žalost napravila sam u drugom plovu pogrešku i dobila nepotrebno penal radi pumpanja pred sami cilj, ali jednostavno htjela sam ući i drugi plov prva pa sam malo pretjerala pred oznaku. Ovo je tek prvi dan, ima još puno do kraja. - kaže Tina, dvostruka europska prvakinja.
Tina je u ukupnom poretku druga, iza Kineskinje Zhang Dong Shuang. Svako EP u jedrenju je otvoreno, dakle mogu nastupiti i natjecatelji iz zemalja van Europe, međutim oni ne jedre za europske medalje. Shuang je na proljeće u Hyeresu pokazala da može dobro jedriti po laganom vjetru, no u ostalim vremenskim uvjetima se nije baš iskazala.

U muškom samcu, u Laseru, također je odlično krenuo Tonči Stipanović, koji je danas upisao četvrto mjesto u prvom plovu, te pobijedio drugi teški plov. Tonči je drugi, iza Austrijanca Andreasa Geritzera, inače stalnog gosta u Splitu, koji se već duže vrijeme priprema upravo s hrvatskom moćnom flotom laseraša. Odlično je startao i Milan Vujasinović, koji inače nije bio ljubitelj ljubitelj laganih vjetrova, no danas je još jednom ove sezone pokazao da mu to nije više prepreka za pravi rezultat. U drugom plovu dana bio je drugi. Također vrlo lijepi rezultat zasad za Ivana Taritaša, koji se nalazi na 14. mjestu. Slijedi na 19. mjestu Filip Matika, 20. je Daniel Mihelić, 35. Luka Radelić, 43. Marko Pereša, 44. Aron Lolić, 93. Filip Jurišić, 97. Simon Triva.

Za sutra prognostičari najavljuju nešto bolje uvjete za jedrenje.

Izvor: www.hjs.hr