• hr
  • en
  • de
  • it

Havarije jedrilica kod Ilovika i Dugog otoka, dignut i potražni avion

NACIONALNA središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka koordinirala je dvije akcije spašavanja plovila i posada na moru - u riječkom i zadarskom akvatoriju u kojima nije ozlijeđen nitko od članova posade dviju jedrilica, jedne njemačke, a druge talijanske, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
Kako se navodi, akcije su provedene u srijedu, 3. lipnja, a prvu dojavu, odnosno poziv pogibelji, MRCC Rijeka primio je u srijedu u 15:30 sati posredstvom Obalne radio postaje Rijeka radio za jedrilicu koja je pretrpjela havariju tijekom plovidbe u blizini otoka Ilovika.
Središnjica je o tome obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Rijeka i Pomorsku policiju Rijeka. Kako se u vrijeme dojave posada Pomorske policije nalazila najbliže toj jedrilici, u koordinaciji sa MRCC Rijeka, službeno policijsko vozilo upućeno je na mjesto havarije na oko dvije nautičke milje južno od otoka Ilovika gdje su policajci pronašli jedrilicu Tertia, dužine deset metara koja plovi pod njemačkom zastavom, s pet članova posade koji su svi njemački državljani i nitko od njih nije bio ozlijeđen. Pregledom jedrilice utvrđen je kvar pogonskoga stroja bez onečišćenja mora, nakon čega je policijsko plovilo njemačku jedrilicu prepratilo do veza na otoku Iloviku, kamo su pristali u 15:50 sati.
Drugi poziv pogibelji MRCC Rijeka primio je srijedu u 16:15 sati izravno od dvočlane posade talijanske jedrilice koja je plovila kod Dugog otoka, a u koju je prodrlo more. Nakon poziva, Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja s nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, čija su plovila isplovila prema toj jedrilici. U međuvremenu, posada talijanske jedrilice dojavila je u Središnjicu da su napustili gotovo potopljeno plovilo od kojega su se udaljili na brodskom tenderu.
Budući da djelatnici zadarske Kapetanije i policijski službenici nisu uočili brodolomce po dolasku na poziciju potonuća talijanske jedrilice nastavili su površinsku potragu, a Središnjica je, u koordinaciji s Obalnom stražom RH, u akciju traganja uključila i potražni zrakoplov tipa Pilatus, koji je tender s dvoje talijanskih brodolomaca uočio u 19:55 sati na poziciji prolaz Proversa, Dugi Otok, kamo su nedugo potom, u 20:10 sati doplovila službena plovila Lučke kapetanije Zadar i Pomorske policije.
Utvrđeno je da brodolomci, oboje su talijanski državljani, nisu ozlijeđeni, te da je do brodoloma došlo nakon što je, iz za sada neutvrđenoga razloga, more prodrlo u potpalublje jedrilice naziva Perla Nera, koja je plovila pod talijanske zastave, na poziciji oko šest do sedam nautičkih milja zapadno od Rta Dugog otoka. Na poziciji potonuća jedrilice nije uočeno onečišćenje mora, a talijanski brodolomci prevezeni su u Sali na Dugom otoku.

Izvor: http://www.index.hr