• hr
  • en
  • de
  • it

Gužva u Zenti

Lučica "Zenta" je ukradena, kako jedriličarima i športskim ribolovcima, tako i njenim osnivačima i udružiteljima!

Po statutu ona može biti isključivo lučica za sport i rekreaciju, bez komercijalnih vezova. Apsurd je da nas već godinama taj interesni dio želi izbaciti, pri tome zanemarujući činjenice da je iz ove uvale stasao niz trofejnih sportaša u pojedinačnim i ekipnim sportovima - tim nas je riječima dočekao Slobodan Erceg, predsjednik Kluba športskih ribolovaca "Zenta" (KŠR), koji su uz ronioce i jedriličare činili Pomorsko športsko društvo "Zenta" (PŠD) sve dok su nisu krenule nesuglasice s Vladom Bužančićem, tajnikom PŠD-a i, kako ovi tvrde, samoproglašenim zastupnikom udruge iz koje je isključio sve dosadašnje članice, osim ronilačkog kluba.
Našli smo se na mjestu odakle puca pogled na cijelu lučicu smještenu na atraktivnoj lokaciji, s preko 800 vezova, pravi potencijal koji na godišnjoj razini donosi pristojan prihod, oko 3,5 milijuna kuna. Nažalost, nautički objekt vidio je i bolje dane. Južni lukobran propada, oko ulaza vlada prometni kaos, istočni dio prostora prema Uvali Trstenik pravo je groblje starih, istrunulih brodova od kojih je jedan prije nekoliko mjeseci i izgorio.
Nakon godina sporenja na sudovima, nedavno je stigao dokument s kojim su zadovoljne "izbačene" strane. Prema pravomoćnoj presudi Upravnog suda, naloženo je Ministarstvu uprave da se obnovi postupak upisa osobe ovlaštene za zastupanje PŠD-a.
- To znači da očekujemo brisanje samoproglašenog tajnika iz registra, te da ronilački klub konačno s nama ostalima sjedne za stol kako bi pokušali "Zentu" vratiti udružiteljima kojima i pripada. Sve postupke koje smo vodili smo i dobili pravomoćno i prvostupanjski, a žalbe na njih nije uputilo Društvo nego Bužančić osobno.
Žalbe na ta rješenja ne odgađaju izvršenje, no nama se događa da institucije nisu napravile ništa, a tajnik je novcem PŠD-a, odnosno našim, angažirao odvjetnika protiv nas. Također, on sam radi sebi sistematizaciju radnih mjesta, raspolaže sredstvima bez uprave koje - nema.
U Društvu vlada pravi nered - priča nam Damir Dominović iz Jedriličarskog kluba "Zenta" čiji članovi, kao i oni iz KŠR-a, ne mogu koristiti usluge lučice osim ako se ne uđu u ronilačke redove!
- Zbog pokušaja sređivanja situacije u društvu sastala se većina članova i smijenjenog i važećeg Upravnog odbora, te oduzela sve ovlasti tajniku i trenutno obustavila sve postupke koje je tajnik pokrenuo protiv klubova da bi se što prije došlo do pravomoćnih presuda i normalizacije, no tajnik sve to ignorira - dodaje.
Predsjednik Savjeta zbora udružitelja Elis Sutlović vraća nas u 2012. godinu kada je smijenjen predsjednik Joško Burica koji je tada Bužančiću, kako
kažu, neovlašteno odnosno bez odluke skupštine, omogućio upis u registar osoba ovlaštenih za zastupanje.Tadašnja uprava je, govore nam, smijenjena zbog dopuštanja priveza i servisiranja brodova za gospodarsku djelatnost koja nije u skladu sa statutom Zente, isključivo sportsko-rekreacijske lučice, a ta praksa nastavila je i kasnije što potvrđuju nalazima inspekcija Lučke kapetanije i Ministarstva mora.
- U Zentu su prestala ulaganja, mi nemamo uvid u financije, angažiraju se zaštitari kako bi nam zapriječili pristup društvenim prostorijama, samovoljno se određuje tko može dignuti brod, a tko ne, a nekima su vezovi i oduzeti, pa i ne znamo sadašnji broj udružitelja kojih je bilo 840. Ukratko, lučica nam propada - komentira Sutlović.
Pričaju nam kako su djeca iz Jedriličarskog kluba svjedoci isključivanju struje, zabrani spuštanja gumenjaka na regate... Struje već dvije godine, a time ni grijanja, nemaju ni mali ribolovci.
- Imamo dvadesetak natjecatelja. Doveli smo plinsku peć i ribarski feral, ali nisu to uvjeti u kojima možemo raditi. Već tri godine klub nije dobio ni lipe od Društva - kaže Petar Rončević, voditelj škole iz KŠR-a.
Prema Sutlovićevim riječima, za biranje novog PŠD-ova vodstva trebaju sve tri strane, no ronioci se ne odazivaju.
- Nastojat ćemo izabrati novo rukovodstvo Društva "Zenta" u okviru važećeg statuta, vratiti lučici koncesiju i sačuvati je od privatnih interesa i komercijalizacije. Nitko od nas ne želi da se dogodi likvidacija PŠD-a čime bismo svi izgubili imovinu i upravnu zgradu. Ne želimo da se lučica "Zenta" pretvori u luku nautičkog turizma i da se bavi bilo čim što je u suprotnosti sa zakonom i koncesijskim odobrenjem - upozorava Dominović.

Bužančić: Oni rade protiv PŠD-a i nanose mu štetu
PŠD-ov tajnik Vlado Bužančić na sve optužbe odmahuje rukom. - Tajnik sam već 30 godina, a svoje ovlasti nisam dobio iz mandata na koji me netko birao, već iz obveza iz radnog odnosa jer tajnik je profesionalac, a predsjednik i Uprava se biraju i mijenjaju. Ne stoje navodi da ne mogu zastupati Društvo i brinuti se o njemu kad to proizlazi iz sistematizacije mog radnog mjesta.
- Tako mi ni jedno tijelo, niti sud ne može reći da ne mogu zastupati Društvo, kao što ta tijela ne mogu određivati tko će biti član neke udruge, a tko ne. Jedriličare je, krajem 2014. godine, sukladno statutu isključila skupština PŠD-a na čelu s Klubom ribolovaca jer nisu sudjelovali u radu Društva. S ribolovcima smo u sporu zbog njihova pogodovanja "SAT-Yachtingu".
- Isključeni jedriličari kao i predsjednik KŠR-a sve rade protiv Društva, čak i osporavaju ovlasti tajnika na štetu Društva da se ono ne naplati u sudskim sporovima u iznosu od 2,5 milijuna kuna, pa je upitno za koga rade - kaže Bužančić uz napomenu kako je PŠD podnio Vladi dokumentaciju za dobivanje koncesije koja je lučici istekla prije dvije godine, pa se čeka pozitivno rješenje.
Na naš upit ima li kraja sukobima unutar klubova u Zenti, tvrdi kako svima ističu mandati za godinu dana, pa će doći do izbora unutar klubova, a time i novih ljudi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr