• hr
  • en
  • de
  • it

Guardian o Cresu

Novinar britanskog časopisa The Guardian, Kevin Rushby, većinu je života proveo putujući. Hrvatska obala mu nije novost, no Cres još nikad nije posjetio, pa je odlučio ove godine promijeniti to.

Novinar i putopisac za časopis The Guardian ove godine je na sjevernom Jadranu. Put ga je odveo i na otok Cres, a on je, čini se, ostavio popriličan dojam na njega. Naslov koji je Kevin Rushby dao svom posjetu našem otoku glasi 'Cres: Otok duhova i supova' zbog toga što na Cresu obitavaju bjeloglavi supovi i zbog toga što je sve više gotovo napuštenih naselja.
Rushby je na Cresu posjetio nekoliko naselja - Beli, Ivanje, Koromačno, Belej, Valun i Martinšćicu, kao i, naravno, grad Cres - a on i njegova obitelj pokušali su vidjeti bjeloglave supove, po kojima je otok poznat, no nisu imali sreće.
Bjeloglavi supovi žive u blizini mjesta Beli, a gnijezda su im na stijenama visokim desetak metara. Turisti ih često dolaze vidjeti. Prije su se hranili strvinama ovaca, no sve im je teže pronaći obrok, pa često lete do Alpa. Na Cresu je tako ostalo svega oko 50 obitelji bjeloglavih supova.
Rushby preporučuje iznajmljivanje čamca jer to posjetiteljima otvara mogućnost pronalazaka plaža poput Plavih grota pod naseljem Lubenica. Druga preporuka za aktivnije turiste su kajaci, kojima se također može lako doći do neke skrivene plaže.
Osim čistim morem i malim naseljima, Rushby bio je fasciniran velikim brojem žestokih alkoholnih pića - od šljivovice i biske, pa sve do smokovače, travarice, orahovca, medice, kruškovca te rogača.

Izvor: www.tportal.hr