• hr
  • en
  • de
  • it

Gliseraši se ne ljute kada ih kaznimo - znaju što su napravili

Mladi turist iz Austrije i njegov pet metara dugi gliser obilježili su početak velike policijske akcije koja je jučer cijeli dan trajala u zadarskom akvatoriju. Sa pet patrolnih plovila na pet najprometnijih morskih punktova- Biogradu, Ždrelcu, Sukošanu, Pagu i Dugom otoku- i uz pomoć helikoptera kojim im je pomagao dojavama iz zraka, PU Zadarska u jučerašnjoj je pojačanoj akciji kontrolirala glisiranje, pogotovo ono 300 metara od obale gdje je strogo zabranjeno pa samim time i vrlo skupo po one koji se zakona ne pridržavaju.
A baš takav naletio je odmah jutros na posadu patrolnog broda "Škabrnja" koji se taman pripremao isploviti iz sukošanske marine. Kao da je nevidljiv, mladi je Austijanac zavezao svojim gliserom iz luke kao da se priprema za utrku morskih bolida. Zaustavio se tek nakon što je posada "Škabrnje" za njim krenula sa sirenom i rotacijom. Vožnju od par minuta na kraju ga je koštala tisuću kuna. Plus gorivo.
- Nagledamo se mi svega. Da mogu, gliserom bi se na obalu uvezli - govori nam zapovjednik policijskog broda "Škabrnja" Tomislav Antišin. On je sa svojom ekipom jučer bio zadužen za vrlo prometan akvatorij oko sukošanske marine, a inače nadziru državnu granicu, sudjeluju u akcijama traganja i spašavanja na moru, prevoze bolesnike...Ovakve pojačane akcije glisiranja imaju jednom tjedno, pokušavaju peventivno djelovati na sve kojima padne na pamet ludovati 300 metara od obale ili u luci.
A takvih nije malo. Samo jučer kroz jutro policijske posade tijekom kontrole zatekle su u glisiranju 11 prekršitelja kojima su uručeni obavezni prekršajni nalozi s novčanim kaznama. A samo u protekla dva dana, policijski službenici Postaje pomorske policije Zadar su na paškom i biogradskom području zatekli jednog hrvatskog i sedam stranih državljana kako glisiraju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.
- Te situacije su svakodnevne, zato nastojimo biti što prisutniji kako bi zaštitili kupače. Jer onaj tko brzo vozi gliser sigurno ne vidi ništa, u to možete biti sigurni- kaže nam zapovjednik Antišin. A i građanima je nekako draže kad ih vide da su tu u blizini, osjećaju se sigurnijima. Lansko je ljeto tako posada jednog policijskog broda doživjela ovacije u Sukošanu nakon što su zaustavili skuteraša koji je svojim divljanjem satima maltretirao cijelu plažu. Nakon što su ga zaustavili i kaznili, cijela plaža im je pljaskala.
Kakve su reakcije gliseraša kad ih uhvatite u prekršaju, pitamo ga.- Nema razlike, bili domaći ili stranci. Uglavnom svi počinju s isprikama- smije se zapovjednik "Škabrnje" koji se na moru nije svega samo nagledao nego i naslušao.

- Te nisu znali, te su bili malo neoprezni. Ali uglavnom se nitko ne ljuti kad ih kaznimo jer dobro znaju što su napravili- kaže Antišin.
S isprikama ili bez njih, milosti za prekršitelje zakona nema. A najteža im je ona koju osjete na novčaniku. Za glisiranje u pojasu od 300 metara kazne su od tisuću do deset tisuća kuna, a za luke od 500 do 15 tisuća kuna. Jučer dok smo bili s njima u patroli, kaznili su troje stranaca: već spomenutog Austrijanca, Nijemca i Čeha dok su naši, domaći vozači bili za svaku pohvalu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr