• hr
  • en
  • de
  • it

Full of life? Mislite full of shit

Nakon što su Hrvatsku nedavno obišle fotografije dubrovačke plaže Banje zatrpane smećem, s juga stiže apel stanovnika Korčule kojima je dozlogrdilo da im obale otoka zapljuskuju otpaci koje morske struje donose iz susjedstva.
Višednevno jugo osim lošeg raspoloženja i tmurnog neba Dubrovniku i okolici tradicionalno donese neželjene darove, piše portal Morski.hr. To izgleda više nije ni vijest, posebno nakon posljednje katastrofalne situacije u kojoj su Dubrovčani smeće pristiglo od južnih susjeda tjednima čistili s površine. Ono što je usput završilo na dnu mora i u želucima riba - koga briga. Hrvatska je ionako na novim promidžbenim spotovima Hrvatske turističke zajednice „Full of life".

- Full of life? Mislite „full of shit" - rezigniran je stanovnik Korčule koji je danas već treći put u svega par mjeseci primoran grabiti tuđe smeće oko svoje male ribarske brodice.
- Čovječe, zdravlje nam je u pitanju, a da se nitko živ ne bavi nama dolje! Halo, ovo je i tvoja zemlja! Pa jesu li ovi u Vladi normalni? - pita se stanovnik Korčule.

U redakciju portala Morski.hr posljednjih mjesec dana stiže sve više bijesnih poruka stanovnika Dubrovnika, Šipana, Lopuda, Mljeta, Korčule, Pelješca, pa čak Visa i Dugog otoka.

Hrvatski Greenpeace organizirao je potpisivanje peticije kojom se želi stati na kraj ovakvom onečišćavanju.
"Procjenjuje se da do 12 milijuna tona plastike godišnje ulazi u naša mora diljem svijeta te da oko 80% onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku. Mora i oceani guše se i ne mogu više izdržati! Vlade to mogu zaustaviti! Ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom: zatraži od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se bori protiv onečišćenja plastikom.

Tražimo od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića:
Da se zauzme da promjene zakona o otpadu EU omoguće zemljama članicama da i same ograničavaju i smanjuju glavne izvore plastičnog otpada i smeća.
Da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu i potakne promjenu navika i ponašanja te inovacije! Ključne riječi su: smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje!" poručuju iz Greenpeacea Croatia čiju peticiju možete potpisati ovdje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr