• hr
  • en
  • de
  • it

Franjo Pašalić udara kontru Dubrovčanima: marina je moja, briga me za žalbe

 

Luka Dubrovnik d.d. nije se žalila na Vladinu odluku da koncesiju za marinu Gruž dodijeli Franji Pašaliću, vlasniku marine Frapa. Pašalić je već raspisao natječaje za izvođače radova u marini u Gružu bez obzira na to, kaže nam, hoće li se itko više žaliti Sudu zbog koncesije. Rok za žalbe istekao je 3. srpnja.

Izgubio bitku s Lukom
- Uopće me to ne zanima, čak i ako se netko žalio na odluku o koncesiji. Marina je moja i u to sam bio siguran i prije dvije godine jer sam znao da sam u pravu čak i onda kad su mi bili oduzeli koncesiju. Naravno, raspisao sam natječaje za izvođače radova jer počinjemo raditi u listopadu. Raspisali smo natječaje za elemente jer će marina biti od montažnih elemenata i na terenu neće biti puno građevinskih radova. Tako se i radi po struci i propisima. Ja ne pričam puno, ali puno radim - govori Pašalić.
Podsjetimo kako je Pašalić na Upravnom sudu izgubio pravnu bitku s Lukom Dubrovnik d.d. oko koncesije koju je njegova tvrtka Laguna Trade dobila 2012. godine odlukom Vlade. Tom presudom je bila potvrđena pravomoćnost presude Upravnog suda u Splitu kojom se poništila koncesija dana Pašaliću jer je njegovo "idejno rješenje u neskladu s Urbanističkim planom Gruški akvatorij".
No, Vlada se na to nije obazirala - u lipnju je koncesiju ponovno dodijelila rogozničkom poduzetniku. Očekivalo se kako će se Luka Dubrovnik d.d., u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, žaliti na ovu Vladinu odluku, no to se, potvrdio je u utorak njezin direktor Božo Memed, nije dogodilo.
- Vlasnici su odlučili da se ne treba žaliti. Mi smo morali pitati vlasnike što žele, a oni se nisu htjeli žaliti - kaže direktor Memed.
Da će tomu biti tako bilo je jasno već iz ranijih istupa dubrovačkoga gradonačelnika Andre Vlahušića u medijima gdje je kao predstavnik Grada Dubrovnika, koji ima 48 posto vlasništva Luke Dubrovnik, rekao kako "ne očekuje da će se na odluku Vlade Uprava poduzeća Luka Dubrovnik žaliti", te "nema potrebe da Luka Dubrovnik ide u komercijalni posao s marinom za koji se može pokazati da nije dobar".

‘Srđ' se ne predaje
Vijećnici KLGB Zajedno za Grad koje participitra u gradskom vijeću Dubrovnika nedavno su, a prije nego je istekao rok za žalbu, skrenuli pozornost odgovornima da će pokrenuti ustavnu tužbu protiv ove odluke i putem Državnog odvjetništva zatražiti preispitivanje odgovornosti gradonačelnika, Memeda i svih članova nadzornog odbora na čelu s Rikardom Rosettijem. To i sada, kad su iscrpljeni pravni ljekovi upravnoga postupka ponavlja Maro Kristić iz inicijative "Srđ".
- Mi ćemo sada Ustavnom tužbom pokušati srušiti tu odluku Vlade jer smatramo da je Vlada postupila u suprotnosti sa stavovima Suda. Pred Državnim odvjetništvom pokrenut ćemo postupke da se utvrdi odgovornost svih pojedinaca u ovom slučaju - najavljuje Kristić.
Bez obzira na ove najave, Pašalić u gruškom akvatoriju najesen počinje s gradnjom marine s 220 vezova i mogućnošću prihvata jahti i do 40 metara dužine, vrijednu 77,7 milijuna kuna. Površina pomorskog dobra - lučkog područja koje se daje u koncesiju na vremensko razdoblje od trideset godina ukupno iznosi 54.427 četvornih metara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr