• hr
  • en
  • de
  • it

Fiumanka plovi po kursu

Iako je u prošlosti često znala mučiti muku s vjetrom, Fiumanka i dalje ima neophodan sponzorski »vjetar u leđa«. Tako će biti i s 12. izdanjem najmasovnije regate u ovome dijelu Jadrana, koja i dalje plovi po zacrtanom kursu. Nova stanica odrađena je u restoranu Terminal u kojem je upriličeno svečano potpisivanje jedra podrške Fiumanci i ždrijebanje brodova za sudionike press Fiumanke.

- Drago nam je da Fiumanka sigurno plovi prema dvanaestom izdanju. Mislim da je cijela priča ovako uspješna jer je Fiumanka postala regata za svakoga. Uvijek me pitaju je li moguća brojka od 200 jedrilica, ja se nadam da bismo ove godine mogli probiti tu magičnu brojku - objasnio je Davor Perović, prvi čovjek organizacijskog odbora i idejni začetnik cijele priče. 

Svoj potpis na posebno osmišljeno jedro stavili su predstavnici pokrovitelja Grada Rijeke, PGŽ-a, Lučke uprave i Turističke zajednice Rijeke, ali i brojnih sponzora od kojih titula zlatnoga pripada INA-i.

Pokroviteljstva se prihvatio i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je poručio kako će se uhvatiti »timuna« ako mu obaveze to dopuste. U ime grada »sponzorski čvor« zavezao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

- Fiumanka je jedan od događaja koji izazivaju posebne emocije Riječana i njihovih gostiju. Manifestacija koja je tijekom godina postala zaštitni znak Rijeke - objasnio je riječki gradočelnik i potom pozornicu prepustio sponzorima bez koji bi cijela jedriličarska priča bila puno teže izvediva. Fiumanku će ponovo posjetiti najbrže jurilice pod jedrima na Jadranu, poput Maxi Shininnga i Ericssona (VAR 70), dok je dolazak na ovogodišnje jedriličarsko druženje, što se održava od 9. do 12. lipnja, najavio i atraktivni austrijski brod Sonic (TP52). Riječ je o »jedriličarskoj Formuli 1« dužine 15.85 metara koju za treniranje koriste posade koje nastupaju na Americas cupu.

U okviru Fiumanke i ove će se godine održati regata krstaša od Zadra do Rijeke te peto izdanje press Fiumanke, jedriličarskog okršaja u kojem sudjeluju mediji iz Hrvatske i inozemstva. Jedri se na 12 jednakih brodova Jeanneau One Design 35, na kojima su svojedobno jedrili najpoznatiji svjetski skiperi poput Russella Cutsa i Crisa Dicksona. Dio medijskih predstavnika nije bio prisutan pa zbog toga nije dodijeljeno svih 12 jedrilica. Poznato je, međutim, da će ambiciozna posada Novoga lista jedriličarsku »čast braniti« pod jedrima broda Umag.

Izvor: www.novilist.hr