• hr
  • en
  • de
  • it

Fiumanka: E1 JGL obranio titulu

Posada maksi krstaša E1 Jadran Galenski laboratorij (VOR 70) s kormilarom Agydom Penggom obranila je naslov pobjednika na 12. izdanju Fiumanke, koja je jučer na regatnom polju između Rijeke i Omišlja okupila 163 jedrilice.

Pobjednici su 14 nautičkih milja dugu rutu po zapadnjaku jačine desetak čvorova svladali za sat i 33 minuta, postavivši novo najbrže vrijeme najmasovnije regate na sjevernom Jadranu. Druga je ciljem ispred Gata Karoline Riječke prošla posada dvostrukog pobjednika »Shining Umag Umago« sa skipperom Željkom Perovićem , koja je imala tri minute slabije vrijeme. Treće mjesto zauzela je austrijska »Aquila«, koja je za pobjednikom zaostala 14 minuta.

Fiumanka od početka je bila »jednosmjerna ulica«. Posada »E1 JGL« vodstvo je preuzela već na prvoj bovi ispred Žurkova, nakon samo petnaestak minuta jedrenja i do kraja ga samo povećavala.

- Prekrasna regata i prekrasan grad. Drago mi je da smo obranili naslov, a još više što sam ove godine i sam bio prisutan. Uvjeti su nam odgovarali, a cijela je posada odradila fantastičan posao - objasnio je kormilar i vlasnik impresivne jedrilice VOR 70 duge isto toliko stopa, koja je u svojem drugom nastupu na »riječkom prazniku jedrenja« ostvarila drugu pobjedu.

Dok im je za premijerno slavlje trebalo gotovo tri i pol sata, subotnju nešto kraću »Fiumanku« uigrana je posada odradila za čak dva sata manje. Nakon pobjede uslijedilo je i slavljeničko zalijevanje šampanjcem kojega nije izbjegao niti glavni taktičar Darko Hajdinjak.

Impesivna jedrilička »Formula 1« svojedobno je sudjelovala na regati oko svijeta, a proteklog je tjedna odradila i kultnu navigacijsku regatu »500 milja«, oborivši pritom rekord.

U konkurenciji obiteljskih krstaša slavlje je odnijela jedrilica »Reful 3 « s kormilarom Mitjom Velepićem, koja je najbrže odradila kraću rutu do Žurkova i natrag.

Izvor: www.novilist.hr