• hr
  • en
  • de
  • it

Fešta jedrenja uz puno gostiju i puno događanja

U organizaciji Jedriličarskog kluba Uljanik Plovidba te uz podršku Uljanik grupe, Turističke zajednice Pula, Lučke uprave Pula, ACY-ja te sponzora na čelu s Erste bankom, 1. svibnja održat će se 53. Pulska regata koja će se, treću godinu u nizu, jedriti na regatnom polju u pulskoj luci. Drugim riječima, bit će to cjelodnevno druženje s obiteljskim i regatnim krstašima koje će se održavati u samom centru grada te većim svojim dijelom moći pratiti s obale, događaj koji neće privući samo pasionirane zaljubljenike u ovaj atraktivni sport, nego i mnoge druge osobe željne nesvakidašnjeg pogleda na mnoštvo jedara koja će ispuniti pulsku luku.

- Naš cilj i početna ideja koja je bila da vrhunsko jedrenje, ali i ono obiteljsko jedrenje krstaša vratimo u pulsku luku, već se treću godinu za redom izvrsno razvija zahvaljujući podršci Grada, Turističke zajednice i sponzora te tako i ovom prilikom očekujemo jednu pravu feštu jedrenja na pulskoj rivi, uz puno gostiju i puno događanja. Bit će to dan u kojem slobodno pola grada može doći na rivu i uživati u jedrenju - nije dvojio Hrvoje Markulinčić, predsjednik JK Uljanik Plovidba koji ne sumnja da će broj krstaša uvelike nadmašiti onaj iz prethodne dvije godine kad ih je nastupilo 20, odnosno 29. - Ove će godine biti puno više brodova, uvjereni smo u to i očekujemo nastup između 50 i 60 velikih krstaša. Razlog tome leži u činjenici da nam ovom prilikom dolaze i naši prijatelji i gosti iz Italije koji će jedriti regatu Pesaro - Pula.

Tradicionalnu regatu Pesaro - Pula Uljanik Plovidba će organizirati u suradnji s talijanskim klubom Lega Navale, čiji se jedan od čelnih ljudi Antonio Rossini, uz pomoć moderne tehnologije, glasom i slikom javio iz Pesara te priključio jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Upravnoj zgradi Uljanik grupe u Puli. Pritom je potvrdio dolazak talijanskih brodova čiji točan broj nije znao navesti jer prijave još traju, no za očekivati je da bi ih moglo biti 30-ak, brojka slična onoj koliko bi krstaša moglo nastupiti i na Pulskoj regati.

- Turistička zajednica Pule podržava projekt Pulske regate, ali i sve druge projekte koji doprinose razvoju našeg grada i daju mu dodatni sadržaj. Regata raste iz godine u godinu, ove će godine dobiti lijep dodatak u vidu brodova koji će jedriti iz Pesara do Pule te će sve to skupa doprinijeti tome da 1. svibnja Riječki gat i njegova okolica ožive. Svi koji dođu moći će uživati u raznolikoj ponudi i prekrasnoj slici pulskog akvatorija, a sve zajedno činit će jednu novu turističku ponudu - istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, a zadovoljstvo što je Erste banka drugu godinu za redom sponzor Pulske regate nije krila niti Nataša Kličković. - Nama u Erste banci je izuzetno drago da ćemo biti dio ovog projekta, kao što je i meni kao stanovnici Pule drago što je ovaj cjelokupni event izrastao u nešto po čemu je naš grad postao poznat.

U trećoj godini nakon preseljenja s akvatorija ispred Verudele, cjelokupni program vezan uz pulsku regatu protegnut će se na dva dana, a sve će započeti 30. travnja kad će se upaliti "svjetleći divovi" kao znak dobrodošlice svim gostima koji će se okupiti na Riječkom gatu. Što se tiče onog drugog dijela cijele priredbe koji je vezan za promatranje jedriličara s čvrstog tla dok pokušavaju "uhvatiti vjetar", oni koji se tome priklone moći će već od devet sati uživati u raznolikom programu garniranom živom muzikom, koja će zacijelo pomoći da se lakše probave svakojake tekuće i krute delicije kojih neće nedostajati, još jedan od razloga da se barem djelić Praznika rada odvoji za đir do pulske rive.

Na prošlogodišnjoj Pulskoj regati slavio je krstaš Fly 4 sa skiperom Ferdom Matuljom, drugi je ciljem prošao Cubalibre II za čijim je kormilom bio Damir Višković, dok je treće mjesto osvojio krstaš Nube sa skiperom Markom Zubanom, pobjednik iz 2015. godine na premijernom izdanju regate unutar pulske luke.

Izvor: www.glasistre.hr