• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela i Marenić u Weymouthu

O novitetima u Svjetskom kupu ove sezone već smo dosta pisali, jedan od njih je i taj da se u kalendar vratio Weymouth. Iako je ova regata bila u međuvremenu dio Europskog kupa zapravo osim Britanaca malo tko je nastupao, tako da je na poprištu olimpijske regate 2012. godine ovo prvo veće okupljanje svjetske jedriličarske karavane. Kao i u Hyeresu drugi novitet je ograničenje broja sudionika na 40 po klasi. Francuska je prošla odlično, jedriličari su pohvalno govorili o iskustvu jedrenja u manjim flotama, stalno s najboljima na svijetu, Weymouth bi trebao potvrditi da je novi format natjecanja na Svjetskom kupu dobro zamišljen. Za Ivana Kljakovića Gašpića ovo je prvi nastup nakon što je sredinom svibnja u Splitu osvojio naslov europskog prvaka u teškom samcu Finnu.
- Pravo britansko vrijeme ovdje, 16-17 stupnjeva, dosta hladno, vjetrovito, hladno more, ali to je dio rutine, navikneš se na sve i samo radiš svoje. Europsko prvenstvo je bilo glavni cilj prvog dijela sezone, s ovom regatom počinje drugi dio sezone, ovo je neka tranzicijska faza, da se posložim nakon zahtjevnog početka, krenuti polako prema Svjetskom prvenstvu u studenom u Novom Zelandu i potvrdi naše interne nacionalne norme za iduće Olimpijske igre. U Weymouthu su svi najbolji, jako kvalitetna regata, i odličan uvod u drugi dio sezone - kazao nam je Ivan uoči početka natjecanja. Laseraši Tonči Stipanović i Filip Jurišić stigli su u Weymouth nakon što su krajem svibnja ostvarili odlične rezultate na jakoj regati Europskog kupa u Medembliku, Stipanović je bio četvrti, Jurišić 19.
U Weymouthu među dvojcima nastupaju i Šime Fantela i Igor Marenić, za njih je regatna stanka bila malo duža, zadnje natjecanje im je bilo u travnju Svjetski kup u Hyeresu, gdje su bili izvrsni i uvjerljivo slavili, prvo mjesto osigurali su dan prije finalnog plova za odličja. Svjetski kup u Weymouthu počinje danas i trajat će do nedjelje 14. lipnja. Svaki dan su predviđena dva jedrenja, sa zaključnim plovom za odličja za deset najboljih zadnjeg dana regate.

Izvor: www.zadarskilist.hr