• hr
  • en
  • de
  • it

Fanetela i Marenić peti

Hrvatska ima predstavnike među najboljih pet u tri discipline
Svjetski jedriličarski savez objavio je nove svjetske ljestvice olimpijskog jedrenja. Hrvatska ima predstavnike među najboljih pet u tri discipline. Upravo su Šime Fantela i Igor Marenić u dvojcu napredovali na peto mjesto. Ivan Kljaković Gašpić ponovno je broj jedan u klasi Finn, nakratko je prošloga mjeseca bio prepustio vodeću poziciju.
Treće mjesto u Laseru zadržao je Tonči Stipanović. Među skiffovima klase 49er kod muških posada Pavle Kostov i Petar Cupać su 47., kod ženskih Enia Ninčević i Marina Dujmović 75. U konkurenciji daskaša Luka Mratović zauzima 50. mjesto, Mihovil Fantela 118. Razlog nešto nižih plasmana hrvatskih jedriličara u ovim disciplinama je da su manje nastupali na regatama Svjetskog kupa, pa su izgubili bodove, odnosno nisu osvojili nove. Australci Mathew Belcher i Will Ryan prvi su u muškom 470, u Laseru također Australac Mathew Wearn, u Radialu Belgijka Evi van Acker, u 49er-u Britanci Fletcher/Sign, u 49erfx-u Novozelanđanke Maloney/Meech, na dasci Brazilac Ricardo Santos.

Mihovil Fantela hvata normu za Rio 2016.
U Omanu je počelo Svjetsko prvenstvo za olimpijsku dasku RS:X, na kojemu se osim za medalje jedri i za šest mjesta na idućim Olimpijskim igrama. Mjestu na Ol 2016. nadaju se i hrvatski daskaši Luka Mratović i Mihovil Fantela. Nakon prvog dana natjecanja i tri plova Mratović se nalazi na 51. mjestu, Mihovil Fantela na 62. i zasad su van kruga normi. Kako zasad stvari stoje moglo bi se dogoditi da će se borba za norme nastaviti samo u zlatnoj skupini. U zlatnu skupinu nakon kvalifikacija ući će 41 natjecatelj, tako da naši daskaši moraju ući zlatnu skupinu kako bi još uvijek imali priliku boriti se za normu za Rio 2016.

Izvor: www.zadarskilist.hr