• hr
  • en
  • de
  • it

Fali nam 5, 6... 10 milijuna kuna

Iako su još samo tri mjeseca ostala do najavljenog datuma održavanja ovogodišnjeg 'Ultra Europe' festivala, koji je najavljen od 14. do 16. srpnja, nervoza i stalni upitnici koji se nadvijaju nad tim megaprojektom ne jenjavaju. Da je situacija vrlo ozbiljna, pokazao je u četvrtak sastanak u Ministarstvu turizma, koji je vodio ministar turizma Gari Cappelli.

Na njemu su, uz direktora HTZ-a Ratomira Ivičića i ministra, bili predstavnici hrvatskih vlasnika licencije za taj glazbeni festival, ali i predstavnici Grada Splita, gradske i županijske turističke zajednice. Nad cijelom pričom oko Ultre nadvio se pravi veo tajne, a iznajmljivači su u panici: U ovo vrijeme prošle godine bili smo puni!
Iako je sastanak bio zatvoren za javnost, u kakvom tonu je protekao najbolje govori činjenica da su se sudionici nakon puna tri sata rasprava, prezentacija i uvjeravanja razišli bez jasnog dogovora o tome što će biti s 'Ultrom 2017'. Jer, organizatori traže nove milijune kuna pomoći bez kojih, tvrde, ne mogu organizirati taj spektakl, a institucije tolika sredstva nemaju.

Naime, kako neslužbeno saznajemo, hrvatski organizatori 'Ultre' za zatvaranje financijske konstrukcije za ovu godinu zatražili su u Ministarstvu turizma doslovno 'još 5, 6, 7, 10 milijuna kuna'!
Iznenađenje ministra, ali i svih sudionika sastanka bilo je ogromno zbog tako paušalno iznesenih financijskih zahtjeva koji su uvjetovani, navodno, američkim partnerima koji su povećali cijenu ugovora za franšizu. Zbog toga bi bez tih dodatnih milijuna cijela manifestacija došla u pitanje, rečeno je u Zagrebu. Poseban je problem što se hrvatski organizatori 'Ultre' ove godine nisu u predviđenom roku javili na javne natječaje HTZ-a i lokalnih turističkih zajednica za sufinanciranje manifestacija, iz kojih sredstava su im se proteklih godina odobravala sredstva za festival.
Tako je lani Grad Split dao organizatorima 2 milijuna kuna, od čega 400 tisuća u novcu, a ostalo u komunalnim i ostalim uslugama gradskih tvrtki. Turistička zajednica grada dala je lani 200 tisuća kuna, a TZ županije još 350 tisuća kuna. Na slične su iznose bili spremni i ove godine, no to organizatorima nije dovoljno.
Kako su taj sastanak organizatori 'Ultre' iskoristili za prezentaciju svojih podataka o učincima festivala na turistička i financijska kretanja u županiji i Splitu, to je ministar Cappelli kazao kako bi za 2018. godinu jedna nezavisna financijska institucija trebala napraviti analizu svih učinaka 'Ultre' i temeljem toga će se dogovoriti osnove za buduću suradnju institucija i organizatora.

Jer, prema podacima iz prezentacije organizatora 'Ultre' u Splitu, ona generira potrošnju od čak 288 milijuna kuna, budući da dovodi dnevno 35 tisuća posjetitelja, koji troše po 200 eura dnevno. Sve se bazira na 300 tisuća noćenja koja se naprave u vrijeme elektronskog festivala i više od 140 tisuća obroka koji se naruče i plate tih dana u ugostiteljstvu.
U protekle četiri godine, prema podacima organizatora, a kojima su željeli podastrijeti izuzetnu marketinšku vrijednost 'Ultre' za cijeli hrvatski turizam, broj kreveta u privatnom smještaju u Splitu je porastao za nevjerojatnih 422 posto, dok je broj noćenja u srpnju veći u protekle četiri godine za 250 posto.
Ukupni utjecaj 'Ultre' na BDP, tvrde organizatori, veći je od 450 milijuna kuna i to kroz izravnu stranu potrošnju, potaknute investicije, multiplikativne učinke i povećanu domaću potrošnju. A svega toga ne bi bilo, tvrde, bez 'Ultre', pa zbog toga traže da im država, Grad i Županija osiguraju tih pet do 10 milijuna kuna koje im nedostaju. Prema informacijama dobro obaviještenih, iako nema sumnje u želju domaćina i spremnost da pomognu da 'Ultra' i dalje ostane u Splitu, nema nikakvih mogućnosti da se traženi iznosi i osiguraju.
Organizatori su, međutim, tražili i da se razgovara sa splitskim hotelijerima kako bi im osigurali niže cijene za goste te manifestacije, ali da im u zatvaranju financijske konstrukcije pomogne i Zračna luka Split kojoj, tvrde, osiguravaju dodatni promet. U čemu će od traženog uspjeti, ostaje vidjeti, tek upućeni kažu kako je već oko 20 tisuća ulaznica za ovogodišnju 'Ultru' u Splitu prodano, pa je teško i zamisliti njezino otkazivanje u takvim okolnostima.
Osobito stoga što je na službenim stranicama tog festivala kontinuirano otvorena mogućnost rezervacije i kupnje ulaznica s točnim satnicama za sva događanja na Poljudu, ali i na Visu, brodskim partijima i drugim mjestima zabave partijanera u tim danima. Sastanku u Ministarstvu turizma uz ministra Garija Cappellija i Ratomira Ivičića, direktora HTZ-a, prisustvovali su i dr. Branka Ramljak, povjerenica za Grad Split s pročelnicom za financije Ljiljanom Vučetić, Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split, Joško Stella, direktor županijskog TZ-a i Stipe Čogelja, v.d. pročelnika za turizam i pomorstvo Županije Splitsko-dalmatinske.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr