• hr
  • en
  • de
  • it

Evo zašto je odmor na brodu u Hrvatskoj tako 'in'!

 

Novinarka Veronika Whiteis iz Velike Britanije za čitatelje USA Today opisala je zbog čega ju je oduševilo to iskustvo, a uz to je i poručila: Ovo je 10 razloga zašto biste svi trebali iskusiti ovo što sam ja doživjela ploveći hrvatskom obalom. I napravila nam je odličnu reklamu.

Novinarka Veronika Whiteis iz Velike Britanije za čitatelje USA Today opisala je zbog čega ju je oduševilo to iskustvo, a uz to je i poručila: Ovo je 10 razloga zašto biste svi trebali iskusiti ovo što sam ja doživjela ploveći hrvatskom obalom. I napravila nam je odličnu reklamu.
Sunce, more, pijesak...Opuštanje, istraživanje, partijanje...Kultura, zalasci sunca, zvjezdano nebo...

Tim je riječima započela svoj tekst Veronika Whiteis i baš kada pomislite da je u devet riječi obuhvatila sve zbog čega bi svaki turist poželio doći u Hrvatsku, ona je pronašla još deset razloga.

1. To nije standardno krstarenje
Nema "dress coda", a boso hodanje u kupaćem kostimu sasvim je prihvatljivo. Nije ovo standardno krstarenje na koje biste pomislili automatski kada čujete tu riječ. Ovdje nema bazena na palubi ni šoping-centra i zabavljača na brodu. Ovo je potpuno drukčiji doživljaj. Mnoge čarter tvrtke tamo nude kabine na jedrilicama na koje stane između 18 i 40 ljudi. Atmosfera je na ovakvim brodovima sasvim opuštena i ovakvo putovanje će biti jedno od najboljih koji ćete proživjeti u svom životu, poručuje Whiteis.

2. Danju plovite, noću se zabavljate
Odlučite li se za krstarenje hrvatskom obalom, pronađite one koji plove danju. Poslužit će vam doručak i ručak na brodu, a tijekom popodneva i večeri imat ćete dovoljno vremena za istraživanje mjesta na obali. Možete se i dobro isplesati u nekom od noćnih klubova ili se odlučiti na laganu večeru, samo nemojte zaboraviti na vrijeme se vratiti na brod za jutarnje isplovljavanje.

3. Mnogo toga za vidjeti
Jedna od najboljih stvari u tim krstarenjima jest to što možete otkriti mnogo toga o raznim gradovima i mjestima, i to u kratkom vremenu, bez stresa kao što je to na klasičnim krstarenjima. Za početak, mali brod obično ide na pristanište u samo središte grada dajući vam priliku da se vratite na jedrilicu ako vam nešto zatreba. Također, s malim brodom imate priliku obići mjesta u koja veliki brodovi ne zalaze.

4. Zaustavit će se usred ničega da bi mogli plivati
Jedrenje tijekom dana je super! Budite se s nevjerojatnim pogledom na prekrasnu hrvatsku obalu i tijekom dana možete uživati u plivanju. U tim obaveznim pauzama za plivanje, bacaju sidro i imate sat-dva za uživanje u nebesko plavoj vodi, plivanje, ronjenje, skakanje s broda...

5. Upoznat ćete ljude koji razmišljaju slično kako vi
Na brodu može biti ljudi iz različitih zemalja koji govore različite jezike, ali sve ih veže ista ljubav za putovanjima, avanturom i zabavom. Ako niste za ovakvo društvo, možete se organizirati sa svojim. Poslijepodnevni sati na palubi idealno su vrijeme za zbližavanje s novim ili starim prijateljima, za izmjenjivanje priča o putovanjima, za povezivanja na Instagramu ili Facebooku. Na nekim brodovima imaju i WiFi.

6. Sladoled je osnovna hrana (ali i ostala hrana je odlična)
Postoji mnogo prekrasnih slastičarnica razmještenih u mjestima na obali, ali i restorana u kojima možete večerati. U većini aranžmana doručak i ručak na brodu su uključeni u cijenu, a ono što ćete jesti za večeru potpuno ovisi o vama. Volite li plodove mora, Hrvatska je idealno mjesto za vas - lignje na žaru su posebno ukusne.

7. Ima toliko aktivnosti koje možete probati
Volite li avanturu, razmislite o hodanju po kanjonu, skijanju na vodi, skakanju s litice, raftingu, vožnji kajakom i biciklom ili ronjenju. Ako ste više za kulturu, prošetajte zidinama Dubrovnika i popnite se na vrh zvonika u Splitu. Iako su gotovo svi od tih izleta dodatni trošak, zasigurno vrijedi to iskusiti.

8. Zalazak sunca je očaravajući
Putujete li u Hrvatsku, nikako nemojte zaboraviti ponijeti kameru. Ne samo zbog predivnog plavog mora, već i očaravajućih zalazaka sunca koje želite uhvatiti.

9. Noći su nezaboravne
Hrvatska nudi raznoliki noćni život i proživjet ćete iskustva za pamćenje. Svake noći bit ćete na novom odredištu. Pristanete li u Makarskoj, svakako posjetite noćni klub Deep u kojem ćete se zabavljati u pećini udaljenoj samo nekoliko metara od točke na kojoj se spajaju pijesak i more, savjetuje novinarka. Jedinstven je i klub Carpe Diem Beach, a nalazi se na otoku do kojeg možete doći jedino taksi-brodom. Odatle se pruža predivan pogled na zalazak sunca nad gradom Hvarom prije nego što počne zabava pod palmama i nebom prepunom zvijezda.

10. I nije toliko skupo
Za razliku od luksuznih turističkih brodova, koji su obično previše skupi, jedrenje obalom Hrvatske ne mora biti skupo. Cijene variraju ovisno o tome s kojom tvrtkom jedrite, koji datum i koji tip smještaja odaberete, a često je moguće pronaći aranžman od sedam noćenja s doručkom i ručkom za oko 600 dolara (oko 4200 kuna).

Izvor: www.vecernji.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: