• hr
  • en
  • de
  • it

Evo što vas zbog nepažnje na ljetovanju može zadesiti i što vam je činiti

Ako ste se odlučili ljetovati na Jadranu, u nekoj razvikanoj ili skrivenoj uvali, ne morate se previše bojati opasnosti koje vrebaju iz mora. Naše je more vrlo sigurno i u najvećem dijelu kristalno čisto pa ponekad možete i popiti koji gutljaj. U njemu ne stanuju najopasnija bića poput agresivne i smrtonosne morske ose koja se udomaćila u morima Australije i Filipina, nema tu ni otrovnih kamenih riba na koje biste mogli slučajno nagaziti jer i one više vole topla mora kao i krokodili.
Nema straha ni od morskog psa jer velika bijela psina i golemi pas tigar koji odnose najviše života, obitavaju u tropskim morima i Jadran im nije privlačan. Od kupanja na našim obalama objektivno trebaju strahovati samo neplivači ili loši plivači koji se odvaže na duge plivačke dionice, dok sve ostale opasnosti uglavnom ovise o nama samima.
Ponekad nepažnjom ugazimo na ježinca, koji je doduše stanovnik čistih plićaka pa je utoliko lakše podnijeti bol, možete se zaplesti u žarnjake meduze jer ju je teško uočiti ili vas može opeći vlasulja. Ozljede prijete i prilikom rukovanja udicom, parangalom i nožem....
Za sve te tegobe postoje efikasna rješenja, a pregršt dobrih savjeta za sve one koji se upućuju na ljetovanje - kupače i nautičare, gurmane i preosjetljive na valjanje broda - sabrao je dr. Marin Krstulović, autor knjige "Doktor na moru", iz koje smo odabrali one koji bi vam mogli biti najkorisniji.

OPEKLINE OD VLASULJE
Vlasulja spada u skupinu žarnjaka, kao i meduza, i čest je uzrok neugodnih opeklina. Simptomi uboda protežu se od lagane lokalne reakcije (crvenilo, otok i bol) do općih simptoma prouzročenih jakim alergijskim odgovorom organizma na otrov žarnjaka.
Lokalno se na mjestu uboda javlja crvenilo koje prerasta u blijedi mjehur (koji može, kao negativ, odgovarati ubodu vlasulje), a sve je to često praćeno jakom boli. Od općih simptoma često se javlja vrtoglavica, povraćanje, a mogući su i grčevi mišića.
Mjesto uboda vlasulje (ili meduze) potrebno je isprati morskom vodom... Ključno pravilo u pružanju prve pomoći kod uboda žarnjaka je da nikako mjesto uboda ne smijete ispirati običnom, slatkom, vodom (zbog mogućeg aktiviranja žarnica koje su prilikom uboda ostale na koži, a još nisu uzrokovale reakciju). Nakon dobrog ispiranja morem možete ranu isprati i alkoholom, a nakon toga mjesto uboda namazati kremom s kortikosteroidima. Kod jačih općih simptoma treba potražiti i pomoć liječnika.

UBOD JEŽINCA
Vjerojatno nema kupača koji se barem jednom u životu nije uboo na ježinca. Osim što izaziva jaku bol, nema većih posljedica. Problem se može pojaviti ako vam bodlje predugo ostanu u tijelu jer mogu uzrokovati upalni proces. Stoga ih je potrebno što prije izvaditi, i za to vam savjetujem da ih izvadite iglom koju ste prethodno sterilizirali vatrom iz upaljača, ili, još bolje, posjetite najbližu liječničku ambulantu.

UBOD MORSKOG PAUKA
Morski pauk je, uz škarpinu i murinu, jedna od rijetkih otrovnih riba Jadrana. Budući da se pauk uglavnom drži podalje od plićaka, najčešće žrtve njegova uboda su ribolovci. Otrov se nalazi u tri bodlje na leđnoj peraji i po jednoj na svakoj škrgi, i zapravo nije opasan za život, ali zna uzrokovati ozbiljne lokalne i sistemske reakcije. Lokalno, ubodeno mjesto, najčešće prst, prvo problijedi pa pomodri, uz oteklinu i jaku bol koja se širi po šaci odnosno ruci, uz opću malaksalost i mučninu.
Od općih simptoma, najčešći su malaksalost i mučnina. Najvažnija stvar koju moramo znati o otrovu morskog pauka je da je on termolabilan, tj. da pri višim temperaturama (50-60 stupnjeva) otrov nije aktivan. Jedan od čestih izbora terapije na licu mjesta je topla voda, čak i ona iz sustava hlađenja izvanbrodskog motora.

UBOD UDICE
To je, vjerojatno, najčešća ozljeda na moru. Stari morski vukovi su bezbroj puta to zaradili te znaju način na koji treba djelovati. Osnovni princip je da ne vučete udicu natrag, jer, zbog forme same udice možete izazvati mnogo veća oštećenja od već nastalih. Što napraviti? To ovisi o samoj lokalizaciji ozljede i veličini udice. Najčešće se takva ozljeda dogodi na prstu. U tom slučaju, ako se ne radi o velikoj udici, najbolje bi bilo da stisnete zube i udicu izvući prema naprijed, pazeći, naravno da ne ozlijedite obližnje krvne žile i živce. Bilo bi neophodno takvu ranu i dezinficirati, makar s jačim alkoholnim pićem. U slučaju ozljede na nekom drugom mjestu ili ako je udica veća, savjetovao bih da ipak ne krećete sami u ovu operaciju nego da se uputite u najbližu ambulantu.

POSJEKOTINE NA BRODU
Uzroci posjekotina na brodu mogu biti razni, od kuhinjskih noževa do posjekotina od napregnute tunje, međutim, koliko se god uzroci, a i lokalizacija posjekotina razlikovali, toliko im je sanacija slična. Prvo i najvažnije je - zaustaviti krvarenje. Zatim je potrebno posjekotinu što bolje oprati običnom vodom ili alkoholom, dobro posušiti, eventualno ukloniti strana tijela (zrnca pijeska, prljavštinu) koja se nalaze u ili oko rane, te ranu previti. To je sve što se od vas očekuje, nemojte se zamarati time je li ranu potrebno šivati ili ne, vi samo zaustavite krvarenje, i s tim ste svoj dio posla napravili. Ako mislite da je šivanje potrebno, otiđite do najbliže ambulante.

RIBLJA KOST U GRLU
S dračom u grlu su se susreli valjda svi oni koji redovito konzumiraju ribu. Vrlo neugodan osjećaj, premda praktički nema medicinski značaj, tj. ako se javite liječniku zbog tog problema, vjerojatno nećete naići na dobrodošlicu. Jedno rješenje problema je valjda svima poznato, a to je jedenje velikog komada mekanog dijela kruha, a dobar savjet je pijenje čistog soka od limuna (ili kvasine) što se pokazalo vrlo efikasnim.

TROVANJE NA BRODU
Trovanja hranom (i pićem) su česta pojava na brodu, te su problem koji morate stalno imati na umu, jer, ako vam se dogodi, pogotovo za vrijeme regate, postaju ne samo vaš, nego i problem čitave posade. Simptomi su, manje-više svima poznati, od laganih grčeva u želucu do jakih i naglih povraćanja i proljeva. Što napraviti?
Naravno, puno je bolje spriječiti nego liječiti. Dakle, morate paziti što jedete i pijete, provjeriti je li sva hrana koja može prouzročiti probleme dovoljno termički obrađena, da sva tekućina koju pijete bude iz originalnih pakiranja itd. Što napraviti ako se trovanje ipak dogodi? Najčešće su uzročnici trovanja virusi i u tom slučaju simptomi su lakši, a terapija je isključivo nadomještanje tekućine, dakle, morate paziti da ne dehidrirate. Ako su simptomi jači, i ne popuštaju nakon nekog vremena, bilo bi dobro da potražite liječničku pomoć.

MORSKA BOLEST
Morska bolest se javlja kod dugotrajnog boravka na nemirnom moru, a uzrokuje je poremećaj sustava za ravnotežu koji se nalazi u unutarnjem uhu. U ovom slučaju, preventiva je vrlo bitna stvar, pošto je nakon pojave morske bolesti najčešće prekasno za bilo kakvu reakciju. Kod jako valovitog mora bitno je što manje vremena boraviti u potpalublju, dobro je imati pun želudac, ali ne neke masne, teško probavljive hrane. Ni alkohol vam, također, neće biti baš neki plus u tim uvjetima.
Postoje na tržištu i tablete protiv morske bolesti (npr. Dramine) ali treba znati da one djeluju isključivo preventivno, dakle treba ih uzeti barem sat vremena prije očekivanog valjanja jer inače nema koristi, a druga stvar, također vrlo bitna, jest da većina tih tableta djeluje uspavljujuće, tako da vam to može zasmetati ako se od vas očekuje neka akcija na brodu. Najbolja prevencija u ovom slučaju je ostati na kopnu ako vidite da puno valja.

UPALE UHA
Kad kažemo upala uha, obično se misli na upalu srednjeg uha, zbog toga što je ta upala, naročito kod djece, neusporedivo češća nego upale vanjskog i unutarnjeg uha. Upala uha je vrlo rijetko ograničena samo na uho, tj. najčešće je dio jednog većeg upalnog procesa koji zahvaća i nos, ždrijelo i lokalne limfne čvorove.
Uzroci upale uha su, najčešće, virusi i bakterije, a osnovni simptomi su skupljanje sekreta u srednjem uhu, povišena temperatura (uz opću malaksalost) te, najneugodnija, bol uha, koja može biti i vrlo jaka. Što se terapije tiče, tu su na prvom mjestu analgetici i antipiretici, dakle lijekovi za snižavanje temperature te smanjenje bolova.
Ako se dokaže da je upala bakterijska, uzimamo i antibiotike. Dakle, što se samog izlaganja upali uha tiče, na brodu niste ništa izloženiji nego ostali, međutim, u terapeutske postupke kod ove upale spada i utopljavanje uha, tako da dok upala traje, nije preporučljiv odlazak na more.
Ova upala je posebno složen problem kod ronioca, zbog promjene tlakova u uhu i izloženosti nečistom moru. Savjet roniocima je izbjegavanje korištenja štapića za uši jer se njima skida i prirodna zaštita zvukovoda od infekcije. Probleme uzrokovane ronjenjem može riješiti samo liječnik, a komplikacije mogu prouzročiti i trajnu zabranu ronjenja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr