• hr
  • en
  • de
  • it

Ekolozi čiste Mljet od smeća: Vlada mora riješiti problem na međunarodnoj razini

- Na otoku Mljetu ekolozi provode akciju čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama. Radi se o nezamislivoj količini ljudske gluposti koja se hvata u mrežu razgranatih Mljetskih uvala, priopćio je Ervin Poljak, ispred Ekološke udruge "Planet Zemlja".
- Količina smeća koja se tijekom zime sakupi na rajskom otoku dostojna je najvećih gradskih smetlišta i služi na sramotu čitavom društvu i načinu življenja bez imalo brige za okoliš. Međutim, najveći problem s kojim se ovih dana suočavaju ekolozi na terenu uopće nije smeće - njega će vrijedne ruke ukloniti, već je to činjenica da je smeće doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka Mljet, pa čak i izvan granica Republike Hrvatske. S osjećajem nemoći se teško pomiriti.
Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada a hrvatskoj Vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini. Akcija traje od 12. do 22. travnja, provodi je Ekološka udruga Planet Zemlja iz Zagreba, u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mljet i Planinarskim društvom Planika Mljet uz potporu Nacionalnog parka Mljet i općine Mljet.
U akciju su uključeni i umjetnici udruge EkoArt Galaksija koji od naplavina izrađuju skulpture. Izložba umjetnina od naplavina biti će otvorena 22. travnja na Dan planeta Zemlja u izložbenom prostoru nacionalnog parka, stoji u priopćenju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr