• hr
  • en
  • de
  • it

Eko Saccorgiana 2017

Pod nazivom "Eko Saccorgiana 2017." Ronilački klub Meduza iz Pule organizirao je u nedjelju eko akciju čišćenja podmorja, na lokaciji - kako joj i samo ime kaže, Saccorgiane na Verudeli. Kako saznajemo od predsjednika RK Meduza Dragana Opačića, u eko akciji sudjelovalo je čak deset ronilačkih klubova i to devet iz Istre - Pule, Vrsara, Poreča i Rapca, te ronilački klub iz KPD INA iz Kostrene.
- Ukupno je sudjelovalo 60 ronioca koji su iz mora izvadili tri kubika glomaznog otpada, koji je onečišćavao uvalu te su očistili površinu od 2.500 četvorna metra podmorja uvale na kupalištu Saccorgiana, rekao je nakon akcije Opačić.

Grad Pula je prepoznao klupski rad i aktivnost te je Ronilački klub Meduza popratio novčanom potporom za nabavku opreme. Nakon jučerašnje akcije članovi kluba zahvalili su se osoblju beach bara Zeppelin na logističkoj potpori te Divestore.hr, Ronilačkom savezu Istarske županije te medijima koji su ih popratili i svim ostalima koji su poduprli ovu njihovu aktivnost, kao i svim klubovima na sudjelovanju.

Klub Meduza osnovan je 2015. godine i okuplja 18 članova. Osim što su izdali e-knjigu kao priručnik ronjenja na dah, održavaju redovno i školu ronjenja, plivanja perajama, ali i program za podvodne ribolovce upravo da bi smanjili broj nezgoda na minimum i utapanje zbog neznanja.

Inače, ovaj klub lani je prvi puta organizirao božićni zaron s okićenom jelkom na Valkanama kada je tu manifestaciju popratio veliki broj građana, mahom najmlađih. Od zacrtanih aktivnosti za ovu godinu, predstoji im najavljena vježba spašavanja na moru koju planiraju održati u lipnju, dok za Novu godinu ponovno najavljuju zaron s božićnom jelkom.

U sklopu ove eko akcije odrađena je i radionica "Plavi val" koju klub provodi za djecu grada Pule, a s ciljem ekološkog osvješćivanja najmlađih i upoznavanja s ronilačkim sportom. Radionicu je poslušalo 40-ak djece. Tijekom aktivnosti akciji se pridružilo i devet volontera koji su pomagali roniocima u izvlačenju i sortiranju prikupljenog otpada.

Izvor: www.glasistre.hr