• hr
  • en
  • de
  • it

Eko gastronomska oaza na Lastovu

Otok Lastovo, zaštićen od civilizacijske devastacije s netaknutom prirodom raj je zemaljski koji morate posjetiti. Oko samog Lastova nalazi se 46 otočića a na samom otoku nalazi se 46 crkvica i 46 polja. U jednom od tih polja, jednom od najvećih - Prgovo polje, nalazi se PODANJE,
Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Simić, kapaciteta (u znaku istog broja) 46 sjedećih mjesta, što u otvorenom što u zatvorenom prostoru.
Domaćinstvo je smješteno u kamenoj kući između maslinika i stoljetne češvine koja za ljetnih vrućina stvara ugodan povjetarac.
Vrhunski ugođaj upotpunjuju mirisi i ukusi jela spremljena od isključivo domaće hrane na lastovskim poljima.

Jelovnik je sastavljen od svega što trči i raste po gospodarstvu obitelji Simić.

Ispod peke ili na žaru možete dobiti janjetinu ,pečene kuniće, teletinu ili kozletinu. Koliko je klimatski ugodno na imanju, dokazuju i hobotnice koje iz obližnje vale Barje znaju provirit tražeći malo hladovine skrivajući se od ljetne vreve. A ako imate malo sreće, zbog prevelike potražnje, i nju možete dobiti ispod Peke.
Kao prilog možete dobiti sve vrste povrća, koje je zbog malo vode i puno sunca vrlo ukusno, a zbog domaćeg stajskog gnjojiva i vrlo zdravo.
Najveći lastovski gurman Gabro, koji je postao inventar na imanju Simićevih, u šali priča po Lastovu da se u Podanju ne trebaju prati pijati, jer da gosti svoje pijate počiste domaćim kruhom ispečenim u krušnim pećima na samom imanju.
Ako sve što ste konzumirali, a spremljeno je na domaćem maslinovom ulju, zalijete domaćim vinom, crnim ili bijelim, bit ćete još zadovoljniji.
Zadovoljstvo i užitak upotpunit će Vam aperitiv od nekoliko domaćih travarica i prvenstveno Lastovski rozulin - rakija od ruže koja raste isključivo na lastovskim prostorima.
Za desert dobiti ćete voće s lastovskih polja (breskve, jabuke, šljive, cate-pipune), lubenice ili palačinke punjene isključivo domaćom marmeladom.
Nekad davno Lastovci su pred gusarima bježali radi sigurnosti s obale u unutrašnjost. Danas i Lastovci i turisti iz priobalnih restorana bježe radi gušta i gastronomskih užitaka u Podanje. Tko jedanput dođe u PODANJE uvijek se vraća.

Ako želite posjetiti OPG POdanje, najbolje je da brodom dođete u Skrivenu luku, nazovete vlasnike na tel:+385(20)801 086 ili na mob:+385(98)098 920 4821. Rado će doći po Vas. 

Klijenti Macrocruise charter agencije imaju 10% popusta na usluge OPG-a Podanje na Lastovu.