• hr
  • en
  • de
  • it

EBRD ulaganjem 70 milijuna eura do 25% udjela u D Marinas

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za 70 milijuna eura preuzima približno 25 posto udjela u kompaniji D Marinas, koja kao dio turske Dogus grupe upravlja s deset marina u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj, istaknuto je u utorak u Zagrebu na potpisivanju ugovora između EBRD-a i Dogus grupe.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Dogus holdinga Ferit F. Sahenk i prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink, predsjednik uprave D Marinas Burak Baykan, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za srednju i jugoistočnu Europu Charlotte Ruhe i drugi.
To je ujedno najveća investicija EBRD-a u vlasničke udjele u sektoru turizma, a tom će se investicijom financirati razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje, istaknuto je na potpisivanju.

Predsjednik Uprave Dogus grupe Ferit F. Sahenk istaknuo je da su ponosni što je EBRD prepoznao njihovu dugoročnu strategiju ulaganja u turizam, posebice u marine.

"Kada smo početkom 2000-tih počinjali s marinama, sve se činilo kao san, a 18 godina poslije imamo važnog partnera u EBRD-u, što potvrđuje i ispravnost naše strategije. Sve je to i važnije kada se zna da se time objedinjuje suradnja zemalja u istočnom Sredozemlju, koje sve razvijaju turizam, te se nadamo da će partnerstvo s EBRD-om pridonijeti daljnjem razvoju turizma, nautike, zapošljavanja i ukupno lokalnog businessa u sve tri zemlje", rekao je Sahenk.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink također je istaknuo važnost turizma u sve tri zemlje, a očekuje da će to ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike te nova radna mjesta.

"Ovom investicijom EBRD potvrđuje dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske, ali i drugih zemalja. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja", poručio je.

Regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić istaknula je da je ta investicija realizirana u sklopu novog EBRD-ova programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje, u sklopu kojega se podupire rast i razvoj turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotel i druge turističke kompanije.

"Suradnja EBRD-a i Dogus grupe počela je u Hrvatskoj 2014. godine, kada je EBRD zajedno s još nekoliko banaka u Hrvatskoj Dogusu dao zajam od 30 milijuna eura za marine 'Dalmacija' u Sukošanu i 'Borik' u Zadru. Sada se ta suradnja nastavlja i iskreno vjerujemo da će ova investicija pridonijeti i otvaranju malih hotela uz marine te drugim aktivnostima", rekla je.

I predsjednik Uprave D Marins Burak Baykan podsjetio je da suradnja te kompanije i EBRD-a traje nekoliko godina, počevši od projekta razvoja Dogusove marine "Dalmacija" u Sukošanu.

Na upit novinara u što će se uložiti 70 milijuna eura, odgovorio je da će se veliki dio investirati u sadašnje marine, a moguće je i otvaranje novih marina, za što stalno traže prilike u regiji.

Podsjetio je da je Dogus i dalje zainteresiran za ulaganje u ACI i kupnju udjela u tom hrvatskom sustavu marina ako ga Vlada ponudi na prodaju.

Inače, zasad Dogus u ACI-ju ima 10,87 posto dionica, što je drugi po redu vlasnički udjel nakon hrvatske države, koja ima udjel od 77,09 posto.

Dogus grupa je s marinama počela 2003. u Turskoj, s prvom marinom D-Marin Turgutreis, a danas ih u toj zemlji ima tri, u Grčkoj četiri i u Hrvatskoj tri. Tih deset marina posluje pod brendom D-Marin, njihov je ukupni kapacitet više od 8500 vezova.

EBRD je i prije surađivao s Dogus grupom, kojoj je 2014. dao zajam od 30 milijuna eura za marine "Dalmacija" u Sukošanu i "Borik" u Zadru, koje su, uz marinu "Mandalina" u Šibeniku, u vlasništvu te grupe i sve nose oznaku D-Marin.

U ljeto prošle godine EBRD je sudjelovao i u izdavanju obveznica Dogus Holdinga uloživši 21 milijun eura.

Inače, Dogus grupa posluje u 30 zemalja i ima oko 50 tisuća zaposlenih u više od 270 kompanija.

Dogus grupa u Hrvatskoj posluje od 2009., a osim u tri marine, prisutna je i u hotelima D-Resort u Šibeniku te u Vili Dubrovnik u Dubrovniku.

Izvor: www.mint.hr