• hr
  • en
  • de
  • it

Dvojica Riječana u avanturi života

Nakon više od dvije godine priprema koje su krenule nabavom i opremanjem brodova te fizičkim i psihičkim pripremama, dva sportaša iz Rijeke kreću iz francuskog La Rochella. Cilj prve etape je na kanarskom otočju u Las Palmas, a pred njima je 1350 milja i prema najavam prognostičara vrlo zahtjevni i neizvjesni vremenski uvjeti.
Specifičnost regate Minitransat je što svaki sudionik na svom brodu jedri sam, a zabranjeni su svi moderni uređaji za komunikaciju, jedri se uz pomoć sekstant - karte te jako puno znanja o meteorologiji i komunikaciji.
'Motiv je biti što bolji i uživati u prelasku Antlantika u brodu od 6.50 metara', rekao nam je Slobodan Velikić koji je s ostalim sudionicima predao mobitel i isplovio iz La Rochella i čeka start regate u 16 sati u prilično nepovoljnim vremenskim uvjetima za jedriličare.
Za tportal je izjavio da se osjeća spremno i veseli se ovom pothvatu.
'Puno mi znaci što me u ovu avanturu ispratio Šime Stipaničev koji je prvi Hrvat koji je baš ovu regatu odjedrio prije deset godina'.
Najljepsi dio cijele priče, kaze Vedran Kabalin, je postignuće potpunog mira i bolje upoznavanje samog sebe.
Nakon kratkog odmora na Kanarskom otočju jedriličari hrabrog srca ili/i lude glave kreću na drugu etapu do konačnog cilja na otoku Martinique u Malim Antilima.
Tada će iza njih biti prejedrenih još 2800 milja, a sve to u jedrilici od samo 6.5 metara.

Izvor: www.tportal.hr