• hr
  • en
  • de
  • it

Dvoje turista spašeno u Podvelebitskom kanalu

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o sinoć i danas poduzetim i okončanim spasilačkim akcijama u Zadarskom i Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

LK ZADAR / LI STARIGRAD - PAKLENICA
Službenici MRCC Rijeka sinoć, 28. lipnja u 21.30h slijedom zaprimljene dojave očevidca pokrenuli su spasilačku akciju prema dvoje turista, koji su uočeni kako plutaju na manjem gumenom čamcu u Podvelebitskom kanalu, nošeni vjetrom i morskim strujama.
Slijedom zaprimljene dojave u spasilačku akciju isplovili su službenici Lučke ispostave Starigrad - Paklenica i već u 21.40h presreli su gumenjak sa kojega su evakuirali M.P. (rođen 1985. godine) i A.P. (rođena 1992. godine), oboje državljani Republike Njemačke. Spašeni dvojac osim stanja šoka nisu zadobili nikakve ozljede te su u 22.00h iskrcani u mjesnom autokampu, unutar Nacionalnog parka Paklenica, čime je ova akcija uspješno okončana.

LK SPLIT
U području Splitskog nadzora sigurnosti plovidbe jutros, 29. lipnja u 10.10h prijavljeno je nasukanje većeg plovila, tip jedrenjak, sa nekoliko članova posade i putnicima u Hvarskom arhipelagu, koji srećom nisu prijavili pogibeljnu situaciju, slijedom čega je MRCC Rijeka o događaju obavijestila Lučku kapetaniju Split, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji nasukanja, kamo je angažirana i brodica tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga spašavanja plovila na moru.
Dolaskom na poziciju ove pomorske nezgode, prolaz Ždrilac kod Paklinskih otoka, službenici LK Split ustanovili su da je nasukan jedrenjak 'Carolina', dužine 27 metara koji vije zastavu Sjedinjenih Američkih Država, gdje je registrirana i tvrtka u čijem vlasništvu je nasukani jedrenjak, na kojemu su zatečeni skipper E.S. i tri člana posade, svi državljani Republike Turske te deset putnika, svi državljani Novog Zelanda, od kojih nitko nije ozlijeđen.
Pregledom nasukanog jedrenjaka nije ustanovljen prodor mora u potpalublju niti onečišćenje mora te su službenici LK Split u 14.30h odobrili odsukavanje broda, koji je nakon toga prepraćen u Hvarsku luku, gdje se ima obaviti dodatni pregled broda i nadzor brodske administracije, u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode.

Izvor: www.mppi.hr