• hr
  • en
  • de
  • it

Dvoje njemačkih turista prevrnulo se u kajaku na jakom jugu

Dvoje njemačkih turista nisu ozbiljno shvatili jako jugo koje puše posljednjih nekoliko dana, pa su se unatoč vjetru u malome plovilu na jedro otisnuli na more te pod jakim udarima južnoga vjetra prevrnuli se nedaleko sukošanske marine.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je u utorak oko 10.25 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar dojavu od voditelja plovila u vlasništvu domaće charter tvrtke o dvije osobe u moru uz prevrnuto manje plovilo ispred marine u Sukošanu, a kako su pokušaji izvlačenja brodolomaca iz mora bili bezuspješni zbog jakih udara juga, Središnjica je o nesreći obavijestila Lučku kapetaniju Zadar čije je plovilo odmah isplovilo u spasilačku akciju, dok je kopnenim putem prema dojavljenoj poziciji upućeno vozilo sa djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar.
U međuvremenu su brodolomci ipak izvučeni iz mora na charter plovilo kojim su potom prevezeni u sukošansku marinu. Dvoje spašenih brodolomaca odmah su preuzeli djelatnici Hitne koji su im ustanovili opću iscrpljenost i pothlađenost tijekom boravka u moru, no srećom nisu zadobili tjelesne ozljede.
Djelatnici Lučke kapetanije Zadar očevidom su utvrdili da su dvoje brodolomaca, muškarac i žena, oboje njemački državljani, isplovili sa manjim plovilom tipa kajak bez registracije, opremljenim manjim jedrom i veslom na plovidbu kada ih je nedaleko navedene pozicije zahvatilo jako jugo pod čijim naletom se malo plovilo ubrzo i prevrnulo.
Budući da je ustanovljeno kako njemački brodolomci nisu pretrpjeli nikakve ozljede niti je zabilježeno ikakvo onečišćenje mora, zadarska Kapetanija obustavila je daljnja postupanja.

Izvor: http://www.pomorac.net/