• hr
  • en
  • de
  • it

Dvjesto godina svjetionika u Savudriji

Jubilarna 200. obljetnica izgradnje svjetionika u Savudriji kojom je započeo rad organizirane svjetioničarske službe na Jadranu obilježava se ove godine. Svečana proslava realizirat će se postupno, od sredine travnja u Savudriji i Umagu, a nastaviti u Puli i Rijeci sve do Splita gdje će završiti u sklopu adventskog programa.
Dva stoljeća savudrijskog svjetionika - "Svjetionika ljubavi", kao središnja proslava obilježit će se u Bašaniji, upravo na njegov "rođendan", 17. travnja, u organizaciji tvrtke Plovput, Pomorskog muzeja Split, Grada Umaga, Muzeja grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga te ustanove Festum. O svjetioničarskoj službi te o svjetioniku u Savudriji kao najstarijem svjetioniku u funkciji u Hrvatskoj i prigodičarskom programu proslave obljetnice govorili su direktor tvrtke Plovput Mate Perišić, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split Danka Radić, šefica Odsjeka za pravne poslove Plovputa Antonija Perković te šef Odsjeka za nabavu Plovputa Željko Vušić, na tiskovnoj konferenciji u prostorima tvrtke Plovput u Splitu.
- Naš projekt "Svjetionici u zakup" organiziran je na način da trećim osobama dajemo u zakup svjetionike uz projektnu dokumentaciju i potrebne suglasnosti, s obzirom da je riječ o spomenicima nulte kategorije, a s ciljem da ih urede i obnove. Navedeno se pokazalo kao odličan projekt na korist nama, na korist Hrvatskoj turističkoj zajednici te na korist Hrvatskoj uopće, kazao je Perišić istaknuvši da su svjetionici kao spomenici valorizirani tek zadnjih osam godina, kada su dobili status zaštićenih spomenika nulte kategorije. U tom kontekstu je Bassanese izjavio zadovoljstvo što ove godine i Umag ovom iznimnom proslavom daje svoj doprinos očuvanju i zaštiti ove spomeničke baštine. Radić je istaknula važnost svjetionika kao hrvatske graditeljske i kulturne baštine, ali i njihovu važnost u pomorskoj tradiciji i integritetu Hrvatske.
- Pored toga, uz nautički turizam, svjetionici su postali sjajna zvjezdica hrvatskog turizma kroz projekt "Kamena svjetla". U vezi ove obljetnice pripremamo i izložbu "Više od svijeta i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika" koja će prikazati povijest svjetionika koja je kontinuirano tekla od Austrije i kasnije Austro-Ugarske, Jugoslavije i Hrvatske. Izložba će se do kraja godine moći pogledati u svim centrima Plovputa, navela je Radić. Isto tako, u okviru proslave bit će organiziran izložbeni postav fotografija "Hrvatski svjetionici" te "Čovjek i svjetionik", međunarodni stručni skup, savjetovanja, predavanja, kao i brojna druga događanja na temu svjetionika u Hrvatskoj te svjetioničarske službe uopće.

Izvor: www.glasistre.hr