• hr
  • en
  • de
  • it

Dvadesetak inspektora pregledava Gaženicu

Komisija za tehnički pregled luke Gaženica već treći dan obavlja svoj posao, pažljivo pregledavajući svaki djelić luke. Potvrdio nam je to učer direktor Lučke uprave Zadar, Emil Bilić od kojeg saznajemo i kako je u inspekciju došla grupa od čak dvadesetak inspektora.
Zadržat će se ovdje do kraja tjedna do kada je Ministarstvo graditeljstva i zaštite okoliša planiralo obaviti detaljan pregled luke. Osobita pažnja posvetit će se čeličnim klinovima koji bi trebali osposobiti rampu za pristajanje trajekata.
Svi klinovi su dopremljeni, a nakon njihova tehničkog pregleda uslijedit će najvažniji dio - probno pristajanje trajekata. Njima bi se trebala izbjeći greška iz rujna prošle godine kada trajekti nisu mogli pristati zbog visine rampe, odnosno nečije greške u projektiranju.
Ustanovi li Komisija da izvedeni radovi odgovaraju propisanim odredbama u kojima se, zbog sigurnosti putnika, ne smije odstupiti ni milimetar, Gaženica bi idućih dana trebala dobiti tehničku dozvolu. To dosad nije bilo moguće upravo zbog čeličnih klinova koji nisu bili kompletirani jer se dostava čekala duže vrijeme. Dobivanjem uporabne dozvole konačno bi započelo preseljenje prometa za koje je zadnja najava bila krajem veljače ili početkom ožujka.
U Gaženici, naime, još traju završni radovi na uređenju ureda za prijem putnika i prodaju karata te ostalih popratnih sadržaja. Idućeg tjedna Ministarstvo graditeljstva obznanit će je li luka udovoljila svim tehničkim standardima.

Izvor: www.zadarskilist.hr