• hr
  • en
  • de
  • it

Dvadeset hrvatskih jedriličara nastupit će u Medembliku

Danas su u nizozemskom Medembliku počele službene prijave za petu od sedam regata Svjetskog kupa. Prema privremenim startnim listama očekuje se nastup oko 1000 jedriličara i jedriličarki iz oko 60 zemalja. Među njima i dvadesetak hrvatskih predstavnika u osam klasa. Prvi dan jedrenja je 24. svibnja, zadnji 29. svibnja.
Približava se vrhunac sezone. Od Medemblika do Predolimpijske regate u Velikoj Britaniji početkom kolovoza nižu se regate jedna za drugom, u razmaku od samo tjedan dana. Kalendar je ove godine vrlo zgusnut upravo zbog Predolimpijske regate radi koje je redovita regata Svjetskog kupa u Velikoj Britaniji iz kolovoza pomaknuta na početak lipnja.

Od hrvatske flote koja pretendira na europske i svjetske medalje, te olimpijske norme, u Medembliku gotovo nitko ne nedostaje, samo su posada klase Zvijezda Marin Lovrović i Siniša Mikuličić odlučili preskočiti Medemblik i odraditi pripreme u britanskom Weymuthu. Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Ivan Kljaković Gašpić, Šime Fantela i Igor Marenić predvode ekipu od dvadesetak hrvatskih jedriličara i jedriličarki u lovu na nove velike rezultate.

- Prošla regata u francuskom Hyeresu je bila izvanredna, nadam se da ću i u Medembliku jedriti tako dobro. Stigli smo prije dva dana, zasad je vrlo slab vjetar, pa nismo išli na more, vidjet ćemo kakvi će uvjeti biti danas, za trening ili ne. Trebali bi isprobati nove jarbole. Dobro je, opuštena sam, nema nervoze - kaže sa smiješkom dvostruka europska prvakinja Tina Mihelić. Prvi dan jedrenja je 24. svibnja, dio klasa završava 28. svibnja, a dio 29. Prva tri dana jedre se kvalifikacije, slijede dva dana finalnih jedrenja, regata završava plovom za odličja u koji će se plasirati deset najboljih u svakoj klasi.

Medemblik je tradicionalno uz francuski Hyeres najjača regata Svjetskog kupa. Lijepi gradić sa oko 7600 stanovnika, kojih 40 kilometara sjeverno od Amsterdama, poznat je kao jedna od omiljenih destinacija nautičara.
U marinama u velikom unutrašnjem kanalu privezano je mnoštvo jedrilica i starih jedrenjaka. Glavni kanal je premošten mostom koji se podiže u više navrata tijekom dana kako bi propustio brodove. Zanimljivo ih je vidjeti kako prolaze među kućama tipične nizozemske gradnje.
Dan je u ovom dijelu Europe već dosta dug, mrak pada oko 22 i 30, a sviće oko pet sati. U Medembliku nije neobično da se jedri i iza 20 sati.

Izvor: www.ezadar.hr