• hr
  • en
  • de
  • it

Dućani spašavali Čehe

Tri češka državljanina, gosta omiškoga kampa 'Galeb', spašena su jučer predvečer u dramatičnoj akciji koju su pola milje od obale, po uzavrelome moru, organizirali mještani Duća. Alarm se upalio nakon što su kupači, usred nevere koja je u poslijepodnevnim satima četvrtka zahvatila veći dio Dalmacije, primijetili kako nekoliko pedalina i daski za surfanje nekontrolirano nestaje pod valovima i nošeno jakim vjetrom udaljava se prema sredini Bračkoga kanala.
- Odmah smo reagirali, skočili smo na skutere i po valovima kakve u životu nisam vidio, bili su visoki najmanje četiri metra što je za ovo područje Jadrana prava rijetkost, dali se u potragu za ljudima - govori nam Drago Vojnović, koji je s bratom Marijom, rođakom Anđelkom i prijateljem Goranom Krivićem uspio pronaći (ne)sretni trojac koji se iz kampa otisnuo dok je još bila bonaca.
- More je u trenu podivljalo, na plaži je nastala prava panika, a kad su gosti uočili prazne pedaline i daske za surfanje bilo je i suza - objašnjava četrdesetogodišnji Dućanin. Posebno je dramatično bilo nakon što je na obalu izvučen prvi iznemogli Čeh.
- Ima još, ima još, vikao je, a mi smo se vratili na more, da bismo se jedva ponovno probili do pedalina. Kružili smo oko njih, činilo mi se to kao vječnost, no nikoga zbog valova nismo mogli vidjeti. U zadnji čas smo ipak primijetili dasku za surfanje i čovjeka kako se za nju drži i od panike je ne želi pustiti. Jedva smo ga odvojili od daske i dovukli do plaže - kaže umorni, ali vidno zadovoljni Vojnović. Pedaline i daske, hvala na pitanju, nisu spašavali, riskirati život zbog komada plastike, ma koliko god vrijedan bio, nije im padalo na pamet. - Samo su ljudi bitni. I Hajduk. Koliko smo ostali? - prenuli su se dućki junaci iznenada postajući svjesni kako su zaboravili na utakmicu. Nisu je stigli pogledati. Imali su važnijega posla.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr