• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovnik dobiva novu trajektnu luku na Batahovini

 

Realizacijom projekta izmještanja trajektnog pristaništa iz Gruža u akvatorij Rijeke dubrovačke, nazvanog "Batahovina 2", luka Gruž se uz smanjenje zagađenja dugoročno prometno rasterećuje.

Projekt je vrijedan 18-19 milijuna eura ili 137 milijuna kuna i bit će realiziran do 2020., a s gradnjom trajektnog terminala investicija raste za još 6 milijuna eura. Cilj je osigurati turistički i ekonomski razvoj Dubrovnika i otoka te osigurati prostor za prateće sadržaje na Batahovini i terminalu za kruzere u Gružu.

Premještanjem trajektnog prometa poboljšat će se organizacija prostora te povećati sigurnost putnika i prometa, a ispunit će se i posebni ciljevi EU-graničnih kontrola: razdvajanje Schengena i non-Schengena te trajektnih i putnika s brodova na kružnim putovanjima.
Rečeno je to na prezentaciji studije izvodivosti te analize troškova i koristi projekta "Batahovina 2" kojoj su u hotelu "Park" nazočili ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik kapetan Antun Asić te autori studije, Frantz Boch Knudsen i Bjarne Mathiasen iz danske tvrtke "Ramboll" te Mario Zvono iz dubrovačkog "Tramesa".
Sve će predradnje i dokumentacija biti dovršeni do konca godine te se očekuje da će ih Lučka uprava za potrebe sufinaciranja iz EU fondova proslijediti do početka 2017.godine. "Batahovina 2" će biti sjedinjena s još nekim nacionalnim projektima kako bi se lakše povuklo 50 milijuna eura iz EU fondova.
Tom je prilikom rečeno da je "Batahovina 2" nastavak gradnje za potrebe kruzera 176 milijuna kuna vrijedne operativne obale luke Gruž koja je dovršena uz kredit Europske banke za obnovu i razvoj. Projektom
"Batahovina 1" je 2011. izgrađeno 220 metara operativne obale ispod Mosta dr. Franje Tuđmana, a nastavak projekta produžit će operativnu obalu do ljetnikovaca Stay i Kaboga.
Sudionici prezentacije doznali su da će broj putnika na domaćim linijama padati do 2018., od kada se očekuje rast i zbog plana talijanske kompanije SNAV da uvede novu trajektnu liniju iz Italije za Dubrovnik.
Ta će linija prvu godinu dovesti 68 tisuća novih putnika i povećati prihode u turizmu za 178 milijuna kuna. Zanimljivo je da studija ne obuhvaća pristanište za hidroavione i ne nudi konačno rješenje, nego više opcija budućeg izgleda Batahovine: s dvije i tri trajektne rampe, dok se zbog neisplativosti odustalo od izgradnje samo jedne trajektne rampe.

Hidroavioni: ECA želi u Gruški zaljev
"Batahovina 2" uopće ne razmatra pristan za hidroavione, ali ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik kapetan Antun Asić kaže: To je bilo predviđeno ispred ljetnikovca Kaboga, ali je GUP iz 2014. utvrdio da tamo ne može biti i da će se lokacija u luci Dubrovnik odrediti prostornim planom.
Marija Vuletić iz tvrtke European Cosgtal Airlines kaže da Rijeka dubrovačka za hidroavionsko pristanište nije prihvatljiva zbog meteoroloških uvjeta, odnosno vjetrova koji otežavaju pristajanje: "ECA nije odustala od Dubrovnika. Naprotiv, od 2012. pokušavamo pronaći rješenje unutar područja lučkih uprava u Gružu na osnovama izmijenjenog projekta s jednostavnim pontonom za pristajanje bez nadgradnje i s kioskom od 15 kvadrata za prodaju karata.
Uspostava takvog hidroavio-pristana postavljanjem jednostavnih pontona bez nadgradnje je zahvat koji je sukladan dokumentima prostornog uređenja i za to ne treba ishođenje lokacijske dozvole. Od prijašnjeg projekta plutajućih objekata s nadgradnjom i drugim sadržajima za koje treba ishoditi dozvolu odustali smo upravo zbog prostornoplanskih dokumenata.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr



 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   22.02.2024. - 25.02.2024.
  •   01.05.2024. - 04.05.2024.
  •   14.02.2024. - 18.02.2024.

E-mail adresa:

Fotogalerija