• hr
  • en
  • de
  • it

Država preuzima vezove na Zenti

Nakon što Državno odvjetništvo (DORH) nije dalo pozitivno mišljenje, za razliku od nekih luka u Istri, da se lučica Zenta stavi pod upravljanje Županijske lučke uprave, rješenje je usmjereno na opciju "B", odnosno da se na državnu Lučku upravu Split prebaci privremeno upravljanje marinom, doznajemo iz Županijskog upravnog odjela za turizam i pomorstvo.
S potonje adrese prema Vladi je upućen prijedlog da se što prije utvrde i provedu granice lučkog područja na Zenti, što je osnovni uvjet za raspisivanje natječaja za novu koncesiju, a do tada bi, odlukom iz Banskih dvora i uz suglasnost DORH-a i Lučke uprave, lučicom privremeno upravljala spomenuta ustanova.
Vezovi u marini, kako smo već pisali, već dvije godine nemaju koncesionara, a u proteklom razdoblju događale su se prilično burne situacije unutar Pomorskog športskog društva "Zenta", te jedriličarskog, ronilačkog i ribičkog kluba.
Nedavno je na istočnom rubu lučice izbio požar u kojem je izgorio stari napušteni drveni brod, što je ponovno bacilo ružno svjetlo na tu nekad reprezentativnu lučicu u kojoj je oko 900 vezova.
I dok su burna zbivanja u Zenti već mjesecima u žarištu javnosti, koncesija je istekla i "novoj" lučici u Spinutu koja raspolaže s oko 200 vezova. Iako je Uprava nautičke luke na sjevernoj strani Marjana složna, svejedno je nemoćna u širem djelovanju dok država ne donese i provede novu granicu lučkog područja, te dok u Saboru ne bude usvojen novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji zasad ne uspijeva "progurati" ni treća Vlada zaredom.
Granice pomorskog dobra kojima je donedavno upravljao PŠD "Špinut" utvrđene su još 2007. godine, u međuvremenu i dopunjene na traženje iz Zagreba, a sada čelništvo Društva traži upisivanje pomorskog dobra na sve čestice u obuhvatu luke, nakon čega bi Vlada raspisala natječaj za dodjelu koncesije na pomorsko dobro.
Dok Ministarstvo pomorstva ne donese konkretna zakonska rješenja, županijska uprava odlučila je napraviti ono što može, pa se sada provodi nadzor na djelatnostima lučica u našem gradu. Iako su neke definirane kao sportske, u njima se odvijaju razne gospodarske djelatnosti, rade restorani, nautički čarteri, a zatečena je i nelegalna izgradnja objekata.
Rezultati pravog stanja u lučicama znat će se nakon što županijski nadzornici "pročešljaju" sva društva od Poljuda do Zente.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr