• hr
  • en
  • de
  • it

Država preuzima Splitsku plovidbu

Lučka uprava Split postat će vlasnik 17,51 posto dionica "Splitske plovidbe", koja većinom za "Cemex" godinama prevozi rasuti cement prema odredištima u Italiji i Crnoj Gori, a trosku u suprotnom smjeru. Dio je to predstečajne nagodbe nad posrnulim brodarom iz našega grada čije je sklapanje u četvrtak odobrio Trgovački sud.
Kompanija, prema riječima njezina direktora Stjepana Račića, zapošljava oko 80 ljudi, uključujući i pomorce s preostalih triju aktivnih brodova, "Marul", "Sveti Duje" i "Jadro", a vjerovnicima duguje 35,79 milijuna kuna. Ako postane pravomoćno sudsko rješenje kojim se odobrava predstečajni postupak, vjerovnička potraživanja značajno će se smanjiti.
Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (sljednik nekadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom), Hrvatski registar brodova, lučke uprave iz našega grada, Zadra i Ploča, te tvrtke "Plovput" neće oprostiti dio duga, nego će ga dijelom pretvoriti u temeljni kapital "Splitske plovidbe". Tih šest vjerovnika će tako dobiti novoizdane dionice splitske tvrtke.
Lučka uprava Split, koja je s 21,47 milijuna kuna najveći vjerovnik brodara, u dionice će tako pretvoriti 12,88 milijuna kuna. Još 7,38 milijuna kuna, nakon godine počeka, krovnoj lučkoj ustanovi trebalo bi biti isplaćeno u osam polugodišnjih rata s kamatnom stopom od 4,5 posto godišnje, a preostalih 1,2 milijuna kuna bi "Splitska plovidba" trebala podmiriti u roku 12 mjeseci od prodaje (pra)starih brodova "Krka" i "Orebić".

Ostale državne ustanove i tvrtke oprostit će brodarskoj kompaniji 60 posto svojih potraživanja, a svi ostali vjerovnici čak po 70 posto duga koji će im biti isplaćen u osam polugodišnjih kamata.
- Sada slijedi prava bitka za vraćanje dugovanja - kazao nam je nakon sudskog ročišta direktor Račić.
Pred poslovodstvom mlađeg splitskog teretnog brodara opsežan je i nimalo lagan zadatak da s preostalom flotom, prosječne starosti 36 godina, isplovi iz financijske nevere koja ih prati već godinama. Rad na jadranskom tržištu u uvjetima skromnih građevinskih aktivnosti koje bi tražile veći prijevoz cementa iz tvornica u Solinu, Kaštel Sućurcu i istarskom Koromačnu vrlo je zahtjevan jer se mnoštvo brodara bori za mrvice tereta u tom prekrcajnom sektoru.

TANJA GATTIN ZEBIĆ, GORDAN ZUBČIĆ
NOVI NACRT VLASNIČKE STRUKTURE

1. Lučka uprava Split
2. Hrvatski registar brodova
3. Lučka uprava Zadar
4. ‘Plovput'
5. CERP (bivši AUDIO)

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr