• hr
  • en
  • de
  • it

Drvena ljepotica sa 104 godine najstarija na Jadranu

Grad Supetar postao je vlasnik bracere "Roditelj", koja će biti usidrena u luci, uljepšavati njegov porat i svjedočiti o pomorstvu otoka Brača. To je motorni brod i najstarija sačuvana bracera na Jadranu, ujedno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

"Roditelj" je izgrađen davne 1907. u luci Piran u Sloveniji. Dužine je 12,89 metara, širine 4,60 metara, a visina trupa mu je 1,60 metara. Brod je nastao bez ikakve strojne obrade, kao ručni rad starih majstora kalafata.

Prvobitna mu je namjena bila transportna, a većinom je služio za prijevoz kamena. Posebno važnu ulogu imao je u Drugom svjetskom ratu, kad je sudjelovao u prijevozu izbjeglica u El Shatt. Sredinom prošlog stoljeća dobio je motorni pogon i tako je postao motorni jedrenjak brzine osam čvorova, a uglavnom se koristio za turističke izlete.

Grad Supetar i njegova Turistička zajednica kupili su ga od turističke agencije "Adriana" iz Dubrovnika.

Mnogi smatraju da je bracera "Roditelj" jedan od najkarakterističnijih obalnih jedrenjaka koji se mogao susresti uz cijelu dalmatinsku i istarsku obalu, sve do zaljeva Venecije.

- Braceru "Roditelj" planiramo koristiti za prezentaciju Supetra i Brača na raznim regatama te za atraktivne izlete. Dok je na vezu, brod će biti multimedijalni muzej na otvorenom, na način da će na palubi i u unutrašnjosti biti izložene slike, povijest, način gradnje, makete i ribolovni alati - objasnio je Ive Cvitanić, direktor turističkog ureda supetarske Turističke zajednice.

- Ideja da se nabavi jedna bracera, kao najprepoznatljiviji simbol bračkog pomorstva i posebne turističke ponude, rađala se niz godina i u tome su sudjelovali brojni pojedinci. Sada je ta ideja postala stvarnost i na to smo zaista ponosni - kazala je prof. Gita Dragičević, ravnateljica Narodne knjižnice, koja je i sama dala značajan doprinos realizaciji ideje.

Novonabavljenom bracerom upravljat će istoimena udruga čije je osnivanje u tijeku.

Bracera je brod s jednim jarbolom koji se najčešće gradio u bračkim brodogradilištima i prozvan je po Braču, a kao drveni obalni jedrenjak služio je za prijevoz tereta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr