• hr
  • en
  • de
  • it

Dražen Grgić u karanteni na Barbadosu

hr

Oftamolog i jedriličar iz Šibenika zapeo je Barbadosu gdje je trenutno u karanteni prije nego što dobije dopuštenje za povratak. Ruta kojom bi inače preplovio Atlantski ocean više nije opcija.

Šibenski oftalmolog i jedriličar Dražen Grgić sa slomljenim kormilom na 10-metarskoj jedrilici preplovio je 1500 nautičkih milja oceana. Kako je preživio ni sam ne zna. Utočište je pronašao na Barbadosu, no ondje ga je dočekala karantena, piše Ana Trcol za Vijesti.hr.
"Sve je to napravio taj mali virus, taj mali stvor koji je blokirao čitavu planetu. Nalazim se u karanteni 14 dana. Kao da nije bilo dovoljno da sam plovio 3 tjedna sam, sada trebam čekati 2 tjedna ovdje na sidrištu da bi mogao stupiti u kontakt", kaže Dražen.
Javio se dok čeka zeleno svjetlo za povratak u Šibenik. Ruta kojom bi inače preplovio Atlantski ocean: Barbados, Bahamsko otočje, Bermudski otoci, Azori, Gibraltar - sada više nije opcija. "Ta ruta sada neće moći biti moguća jer su te luke sada zatvorene. I morat ću de facto ići direktno prema Europi, de facto prema Hrvatskoj."
Na brodu svaki dan lovi ribu i čeka da prođe razdoblje samoizolacije kako bi na kopnu kupio zalihe za nastavak puta. No, vrijeme mu ne ide u prilog. "Ne možemo ovdje čekati. Uskoro dolazi sezona uragana, tako da ću se morati odvažiti i isploviti uskoro...", kaže Dražen za Vijesti.hr. Iz Šibenika je krenuo put Brazila 6. siječnja, a prijatelj Branimir mu je pravio društvo do Španjolske. Cilj putovanja je humanitaran, prikupljanje novca za SOS Dječje selo, dom za nezbrinutu djecu.
Tada je situacija bila potpuno drukčija, korona je bila vijest iz daleke Kine koja je zanimala samo vanjskopolitičke znalce, a Dražen nije ni pomišljao da će zbog toga njegov put biti puno opasniji. "I da će osim dovoljnog oceanskog izazova plovidbe, doći i izazov virusa, da se ništa ne može dotaknuti, da se nigdje ne može pristati, da nigdje nisi dobrodošao. To je još jedan dodatni teret, ali izgurat ćemo", uvjeren je Dražen kojega, kako sada stvari stoje, do Mediterana dijeli oko mjesec dana.

Izvor: www.net.hr