• hr
  • en
  • de
  • it

Dok hrvatski otoci postaju pustoš, kancelar ljetuje kraj Splita

Ljetna sezona podrazumijeva uvijek i to da će se u medijima njemačkog govornog područja više pisati o Hrvatskoj. Tako se ovih dana austrijske novine bave time gdje će ljetovati njihov kancelar Werner Faymann, ali i pišu o tome da lijepi jadranski otoci ostaju bez stanovništva
'Sunce i more, to je na programu za godišnji odmor vodećih domaćih političara - ali samo jedan se usuđuje putovati u Grčku', piše austrijski dnevnik Der Standard, donoseći pregled toga gdje će ljetovati tamošnja politička elita. U Grčku će na odmor otići Matthias Strolz, predsjednik opozicijske liberalne stranke Neos, koji je rezervirao deset dana unatoč aktualnoj krizi.
No, hrvatskim čitateljima je vjerojatno zanimljivija informacija da će tjedan dana s obitelji na hrvatskoj obali provesti austrijski kancelar Werner Faymann, ujedno predsjednik austrijskih socijaldemokrata. Faymann će po pisanju Der Standarda ljetovati u okolici Splita. Više detalja od toga nije poznato.
Die Presse se pak bavi ljepotom hrvatskih otoka, ali u velikom članku istražuje i zbog čega oni gube stanovništvo, donoseći reportažu s Visa. Austrijski novinar napominje kako su se mnogi, napose mladi, u međuvremenu odselili s Visa u Split te da je polovica stalnih stanovnika otoka u poznim godinama. Ističe se i da je Vis 1900. imao deset tisuća stanovnika dok danas po službenim brojkama ima tek trećinu toga, iako su pravi podaci vjerojatno još lošiji. Navode se i poražavajuće statistike s drugih otoka - primjerice na Susku je nekad živjelo dvije tisuće ljudi, a sada ih je maksimalno 150.
Nasuprot statistikama i stavovima stanovništva koje ne vidi svijetlu budućnost na hrvatskim otocima, Die Presse citira gradonačelnicu Komiže Tonku Ivčević, a ona kaže da će se ljudi vratiti zbog mogućnosti razvijanja turizma: 'Prije nismo zbog vojne baze imali mogućnost turistički razvijati naš otok. Ali to se sada pokazuje kao prednost jer imamo priliku planski graditi, za razliku od drugih otoka.' Gradonačelnica se žali na previsoke troškove transporta robe na otoke zbog kojih su na njima preskupe cijene osnovnih namirnica, a zbog toga su i investicije skuplje za 20 posto.
Ipak, Tonka Ivčević zaključuje da će globalizacija pomoći Visu: 'Živimo u globalnom selu i više nije potrebno živjeti u velikom gradu da bi se obavljalo svoj posao. Ovdje se ima vremena i za obitelj, a kod nas ima mjesta za svakoga s dobrim idejama tko želi živjeti u mirnoj sredini.'

Izvor: www.tportal.hr