• hr
  • en
  • de
  • it

Dogus grupa nas nije preuzela Tankerkomerc

Marinom Tankerkomerca i dalje upravlja Tankerkomerc d.d. do pravomoćnosti svih presuda, a nije bilo nikakvih natječaja za nekakvu privatizaciju Tankerkomerca, kažu u upravi ove tvrtke.

Subotnji đir po gradu, 15. ožujka, foto: Iva Perinčić, tankerkomerc, brod, ribari.
Izjava regionalnog direktora Doğuş grupe Buraka Baykana o pobjedi na natječaju za Tankerkomerc i njegove ocjene o stanju u marini izazvali su reakcije o ovoj tvrtki. Povjerenik predstečajne nagodbe Tankerkomerca Ivana Rude nam je rekao kako je sve rečeno o Tankerkomercu fantazija, bez ikakve veze sa stvarnim stanjem.

- Sve vezano uz koncesiiju pomorskog dobra i vlasništva je u dugotrajnom sudskom sporu u kojem se utvrđuje pravo Tankerkomerca na koncesiju. Možda Turci rade neki pritisak, ne znam, kaže Rude uz opasku kako je Upravni sud zabranio bilo kakvo postupanje oko dodjele koncesije Tankerkomerca do rješenja upravnog spora.

Direktor Roberto Motušić kaže da bi na ovakvu izjavu Dogus grupe trebalo reagirati i Ministarstvo pomorstva i prometa, a javnosti je poslao priopćenje u kojem detaljno obrazlaže kakvo je sada stanje oko Tankerkomerca. Donosimo ovo priopćenje u cijelosti:

DRUŠTVO TANKERKOMERC D.D. I MARINU ZADAR NIJE PREUZELA TURSKA DOGUS GRUPA.
NE POSTOJI "POBJEDNIK" NATJEČAJA ZA KONCESIJU ZA MARINU ZADAR
NE POSTOJI PROCES PRIVATIZACIJE TANKERKOMERC D.D. NITI BILO KAKAV NATJEČAJ TAKVE VRSTE
DO PRAVOMOĆNOSTI SVIH SUDSKIH SPOROVA MARINOM ZADAR UPRAVLJA TANKERKOMERC D.D. OBALA KNEZA TRPIMIRA 2, ZADAR, REPUBLIKA HRVATSKA

1. Točno je da je Dogus Grupa BILA preferencijalni strateški investitor Tankerkomerc d.d.-a a što je bilo i potvrđeno formalnim odlukama organa Društva iz 2013. godine a o čemu su svi mediji korektno izvijestili. Objavom protuzakonitog natječaja za dodjelu koncesije u srpnju 2014. godine, ova strateška zainteresiranost Dogus grupe je zamjenjena za direktno sudjelovanje Dogus grupe na objavljenom natječaju. Od tada su prekinuti svi formalni kontakti s Dogus Grupom.
Ovim natječajem, društvu Tankekomerc d.d. nanesena je nepopravljiva šteta kojom se protuzakonito svojata vlasništvo Društva, ulaganja, privatizacija, pravo na konverziju prava korištenja pomorskog dobra u pravo na koncesiju.
Pravodobnom tužbom pred nadležnim sudom, Društvo je dobilo pozitivnu odluku Suda a koja je imala za posljedicu zaustavljanja natječaja za koncesiju za Marinu Zadar do pravomoćnosti presude.

2. Ne razumijemo i potpuno nam je neshvatljiva izjava da je netko pobjedio na natječaju za dodjelu koncesije na marinu Zadar kad povjerenstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastukture nikada nije objavilo odluku o izboru najboljeg ponuđaća već je dostavilo očitovanje da se odluka odgađa do pravomoćnosti sudskog postupka pri Upravnom sudu u Splitu. Kako je Tankerkomerc d.d. aktivni sudionik ovog postupka, sa sigurnošćuu znamo da ovaj postupak nije okončan. Možda i mi nismo dobro upućeni !?
Kako to da g. Akhan u intervjuu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji Prilog Poduzetnik te na portalu Zadarski.hr od 28.10.2015. tvrdi citiram: "Sudjelujemo i u privatizaciji marine Tankerkomerc. Ako dobijemo koncesiju za ovu marinu, uvjereni smo da bi to postala najbolja marina na Jadranu", a u jučerašnjoj izjavi objavljenoj u Zadarskom listu , str.3, g. Burak tvrdi, citiram: "Pobjedili smo na natječaju za kupnju i želimo nastaviti s Tankerkomercovom marinom. Svjesni smo da je ovo komplicirana priča. Nažalost, mi nemamo utjecaj na politiku, ali ponavljam, mi smo ovdje pobjednici na natječaju".
Nigdje na službenim obavijestima Ministarstva prometa pomorstva i infrastrukture nije objavljeno da je odabran najbolji ponuđač za koncesiju Marine Zadar te da je to Dogus Grupa.

3. Privatizacija društva završena je davne 1993. godine i od tada do danas Društvo je u vlasništvu 411 dioničara. Društvo Tankerkomerc je u postupku pregovora s više potencijalnih strateških investitora koji bi sudjelovali u financijskoj konsolidaciji Društva. Naravno, Dogus Grupa je pozvana da ravnopravno sudjeluje u ovom procesu.

4. Društvo Tankerkomerc trenutno vodi nekoliko sudskih postupka vezana uz imovinsko pravne odnose u Marini Zadar. Do pravomoćnog okončanja ovih postupaka neprimjereno je na bilo kakav način svojatati, licitirati ili komentirati imovinu i poslovanje društva Tankerkomerc d.d. Napominjemo, Tankerkomerc d.d. je pionir i začetnik nautičkog turizma na jadranskoj obali. Jednostavnim pregledom povijesnih podataka, svi se mogu uvjeriti da je Marina Zadar prva komercijalna nautička marina na našoj obali.

Dubokog smo profesionalnog uvjerenja da je razrješenje imovinsko-pravnih odnosa isključivo pravno pitanje a nikako predmet političkih opcija ili možebitnih političkih dogovora., kaže se na kraju priopćenja Tankerkomerca.

Izvor: www.ezadar.hr