• hr
  • en
  • de
  • it

Dogodine ulaganja u turizam 800 milijuna eura

U idućoj godini Hrvatsku čeka 800 milijuna eura vrijedne investicije u turizam. Od tog iznosa čak 300 milijuna eura se odnosi na investicije u javnom sektoru, te više od pola milijarde eura u privatnom sektoru. U sklopu njih planira se otvaranje 40 novih ili novoobnovljenih hotela - kazao je ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji „Turizam - izazovi i perspektive" koja je u organizaciji Jutarnjeg lista održana u Zagrebu.
Kako bi se još više intenzivirale investicije u turizmu, ministar Cappelli najavio je i aktivaciju neaktivne državne imovine, ali i smanjivanje birokratskih barijera i parafiskalnih nameta.
- Vlada će poticati nova ulaganja u turizam, između ostaloga izradom modernoga kataloga investicija u turizmu te uklanjanjem zakonskih prepreka i aktiviranjem neiskorištene državne imovine u turističke svrhe. Radimo i na Zakonu o turističkom zemljištu kroz čije potrebne izmjene možemo otvoriti vrata brojnim novim investicijama pogotovo u segmentu kampinga - kazao je tom prilikom ministar Cappelli.
Kao primjer turističkih proizvoda na koje će se stavljati naglasak ministar Cappelli je istaknuo zdravstveni, nautički, kulturni te kongresni, odnosno poslovni turizam.
- Želimo potaknuti zdravstveni turizam te će ovo biti prvi put da su za taj iznimno perspektivan proizvod osigurana posebna sredstva za promociju. Moramo i poticati razvoj Hrvatske kao eno-gastronomske destinacije plasmanom domaćih poljoprivrednih proizvoda u turističku potrošnju. Osim toga veliku priliku za ostvarivanje većih prihoda u turizmu i produljenje sezone imamo razvojem kongresnog turizma - istaknuo je Cappelli te najavio ponovno otvaranje kongresnog ureda i predstavljanje akcijskog plana razvoja kongresnog turizma.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr