• hr
  • en
  • de
  • it

Dodijeljene godišnje turističke nagrade

Prvi su put birani i najbolji hosteli što je zadarski Boutique Forum, putnička agencija što je dubrovačka Gulliver Travel te restoran što je San Roco Brtonigla, dok je obiteljski smještaj godine Pansion Vuglec Breg Škarićevo
Rovinj je ove godine najbolja ljetna, a Opatija destinacija zdravlja, dok je Bol najbolja autentična primorska destinacija, Split najuspješnji 'city break', Splitska rivijera najbolja destinacija u programu Hrvatska 365, a festival Ultra Europe turistički događaj godine.
Objavljeno je to u srijedu navečer u Poreču na završnoj svečanosti dvodnevnih Dana hrvatskog turizma (DHT) kada su najboljima u turizmu ove godine u Sportskoj dvorani Žatika Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) dodijelile godišnje turističke nagrade.
Iako najavljivan, svečanosti zbog bolesti nije prisustvovao premijer Zoran Milanović, ali su u njegovo ime bili potpredsjednici Vlade i ministri Branko Grčić te Milanka Opačić, kao i ministri Mirando Mrsić, Siniša Varga, Boris Lalovac, Anka Mrak Taritaš, Gordan Maras i domaćin ministar turizma Darko Lorencin, koji je čestitajući dobitnicima naglasio kako "turizam sada ima povoljan vjetar i treba ga zadržati".
"Hrvatska je puna života i toga se ne trebamo sramiti, jer ako nam to govore izvana, zašto ne bi i mi sami, a s novom promocijom ravnopravno ćemo predstaviti cijelu Hrvatsku jer je ona puno više od sunca i mora", kazao je Lorencin.
U ime premijera dobitnicima je čestitao Grčić istaknuvši da je sve što je vidio na dodjeli 'full of life' i da je turizam taj koji vuče Hrvatsku naprijed.
"Rezultati turizma nisu slučajni, to je plod vaše hrabrosti, kreativnosti i poslovne aktivnosti i gotovo je nevjerojatno kako turizam raste svake godine, hvala na tome", poručio je Grčić okupljenima oko tisuću turističkih djelatnika u dvorani.
Ove je godine uveden novi koncept nagrađivanja najboljih u turizmu, nagrada je nešto manje nego prije i u novim kategorijama, poput turističkog događaja godine što je Ultra Europe čiji je jedan od organizatora Joe Bašić na dodjeli najavio da će iduće godine biti još bolji i s 10 do 15 posto više posjetitelja u Splitu.
Nagrade su još dobili i Etno Selo Karanac za najbolju destinaciju ruralnog turizma, za održivi turizam Plavi svijet-Institut za istraživanje i zaštitu mora, za inovaciju godine mobilna aplikacija "Zagreb Be There", a za kulturnu atrakciju Muzej antičkog stakla u Zadru.
Najbolji u rekreaciji i zabavi je Aquapark Istralandia, plaža Cava Dubrovnik, dok je Gornje Međimurje nacionalni pobjednik EDEN-a (europske destinacije izvrsnosti).

Nagrade "Čovjek ključ uspjeha u turizmu" dobilo 25 djelatnika
Ono što je ostalo od prije su nagrade HTZ-a za djelatnike godine u turizmu "Čovjek ključ uspjeha" koje je dobilo njih 25 - organizator putovanja Tomislav Fain, agencijski djelatnik Alfredo Golob, u prodaji i marektingu Lucija Erhardt, animator Alek El Kazal, vodič Dora Fila Butković i recepcionerka Smiljana Lovrić.
Konobar godine je Jozo Krešić, kuhar Andrej Barbieri, hotelska domaćica Vesna Vizek, privatni iznajmljivač Luana Amura, a domaćica seoskog domaćinstva Tatjana Hažić.
Najbolji policajac je Tomislav Paušić, inspektorica Ivka Kraljević, vozač Vlado Lauš i taksist Josip Krstačić-Furić, dok je najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu Tihana Bralić, a u zračnom Anna Hero.
Prodavačica godine je Štefanija Lovrečić, čistačica Ana Zrinski, za hortikulturu Bia Gec, spasilac na plažama Dino Babić, u ostalim uslužnim djelatnostima Blaženka Rotim, u sustavu turističkih zajednica Goran Pavlović, a u kulturnom naslijeđu Maja Žebčević-Matić.
Vinko Bartolac dobio je posebno priznanje za životno dijelo, dok su Ombretta Belić Ilijašić i Amelia Tomašević dobile Hrvatske turističke nagrade za životno djelo, a nagrade Anton Štifanić Aleksandar Durman, Franjo Makovec I Jasna Đurković.

Najbolji hoteli, marine, kampovi
HGK je i ove godine birala najbolje objekte u turizmu za nagrade "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku" također po novom konceptu, a među hotelima dobili su ih zagrebačka Esplanada za najbolji poslovni hotel, za kongresni splitski Radisson Blu Resort, za odmorišni Dubrovnik Palace, za wellness Casino Hotel Mulino iz Buja, dok je luksuzni hotel godine rovinjski Monte Mulini, a mali i prijateljski osječki Waldinger.
Najbolja marina je D-Marin Dalmacija Bibinje-Sukošan, kampovi na moru Straško Novalja i na kontinentu Turist Grabovac Rakovica, a charter kompanija godine biogradska Angelina Tours.
Prvi su put birani i najbolji hostel što je zadarski Boutique Forum, putnička agencija što je dubrovačka Gulliver Travel te restoran što je San Roco Brtonigla, dok je obiteljski smještaj godine Pansion Vuglec Breg Škarićevo.

Izvor: www.novilist.hr