• hr
  • en
  • de
  • it

Dobre vijesti za Airbnb

hr

Najviši sud presudio - ipak se ne radi o nelojalnoj konkurenciji
Naime, najviši su u EU presudio je da se usluga posredovanja koju pruža tvrtka treba kvalificirati kao "usluga informacijskog društva", umjesto usluge koja potpada pod djelatnost agencije za nekretnine, javlja Večernji.

Sličan model Airbnbu ima i Uber, no za razliku od Ubera za koji je Sud EU presudio da je prijevoznička tvrtka, a ne samo posrednik, za Airbnb sud ne misli kako posluje kao agencija za nekretnine

Kompanija Airbnb donijela je malu revoluciju na tržištu iznajmljivanja stanova turistima, no u nekim europskim državama i gradovima tvrtka je počela živcirati lokalce, političare i regulatore koji tvrde kako Airbnb ne donosi korist, već samo štetu. Jučerašnja presuda Suda EU ipak je donijela dobre vijesti toj tvrtki.
Slučaj na sudu vodio se u povodu kaznenog postupka u Francuskoj, gdje je udruga profesionalnih iznajmljivača u turizmu tužila kompaniju tvrdeći da s radi o nelojalnoj konkurenciji koja posluje bez potrebne dozvole. Ipak, Sud se s time nije složio.

Sličan model Airbnbu ima i Uber, no za razliku od Ubera za koji je Sud EU presudio da je prijevoznička tvrtka, a ne samo posrednik, za Airbnb sud ne misli kako posluje kao agencija za nekretnine.

Izvor: www.net.hr