• hr
  • en
  • de
  • it

Dobra priča za Hrvatsku u Guardianu

Ljepote Hrvatske opisane su u mnoštvu članaka ovog ljeta, a posljednji u nizu objavljen je u Guardianu. Njihov novinar Kevin Rushby krenuo je s obitelji na turneju po Balkanu i Baltiku, a prva stanica bila im je Hrvatska. Posjetili su hrvatske otoke i shvatili zašto svi toliko hvale Hrvatsku.

Nakon što su se iskrcali iz trajekta u Zeebruggeu, Rushbyjevi su krenuli preko luksemburške granice, Njemačke i Alpa do slovenskog Bleda. Sljedećeg dana pljuštalo je kiša, no čim su prešli hrvatsku granicu obasjalo ih je sunce. Prva stanica bio im je otok Pag, do kojeg su došli trajektom iz Prizne.
"Red za trajekt je bio dug i ispunjen mladim ljudima punima Red Bulla, piva i ostalih pića. Pag je, kažu nam, otok za partyje. Sophie me odvlači na stranu: 'Zar ti ne pišeš o najboljim skrovitim mjestima u Hrvatskoj?'. Nervozno kimam, nadajući se da moji izvori nisu bili pogrešni. Pag sam po sebi je poput kosti, isušen vjetrom i bijel. Ostavljamo partijanere (koji idu prema plažama oko grada Novalje) i pronalazimo elementarni krajolik s nevjerojatnim pogledom i nemoguće plavim morem. Na svakom koraku netko prodaje domaće maslinovo ulje, likere i sireve - trgovina domaćim proizvodima je jedna od najvećih povlastica u Hrvatskoj", započeo je Rushby i otkrio da je kupio prošek, paški sir i maslinovo ulje.

Odabrati deset najljepših plaža je kao odabrati deset najljepših zvijezda

Potom je s obitelji potražio Branimira, vlasnika vikendice koju su unajmili. On im je poklonio bocu očeve travarice, a potom ih odveo do kamene kućice koju je od mora dijelilo tek nekoliko stepenica koje vode sa sjenovite terase.
"Obalu smo istražili kanuom i uskoro smo shvatili da je odabrati deset najljepših plaža u Hrvatskoj, što neke web stranice rade, ravno izboru deset najljepših zvijezda u Mliječnoj stazi. Gdje god smo pogledali ugledali bismo savršene male uvale i čistu vodu prošaranu ribama koje su previše lukave da ih se uhvati. Na sjevernom kraju otoka pronašli smo drevne maslinike Lun, 24 hektara vijugavih kamenih zidova i drveća u obliku labirinta koji su stari više od 1200 godina, a jedno drvo je staro 1600 godina. Očekivano, i tamo je mala uvala savršena za plivanje", opisao je.
Ističe da je Hrvatska već dugo na radaru turista, pa je tako 1964. Alfred Hitchcock proglasio zalaske sunca u Zadru najljepšima na svijetu. Naglašava da većina turista ide na razvikana mjesta, pa neka područja ostaju neotkrivena. Sjever Jadrana ima fantastične otoke poput Raba (sjajne pješčane plaže i stari grad), Cresa (kojeg nadlijeću bjeloglavi supovi) i Silbe (čiji mir ne smiju narušavati ni bicikli). Južnije se nalaze Šolta i Vis, do kojih se može doći trajektom iz Splita. Postoji 671 nenaseljeni otok.
"Kanu na napuhavanje je spreman, objavio sam skeptičnoj obitelji. Jedne večeri nas je Branimir pozvao na tulum na plaži u osamljenoj uvali Girenica, gdje smo pili fina crna vine s poluotoka Pelješca i jeli ribu s gradela, nakon čega su uslijedile fritule. Ubrzo se pojavljuje gitara i svi pjevaju pjesme koje su isključivo o ljubavi i moru. Jedan Branimirov prijatelj popravio nam je automobil, pa smo nastavili s putovanjem prema jugu", opisao je.
Hrvatska obala je duga 1777 kilometara, piše Rushby, a velik dio je njegova obitelj prošla u sljedećih nekoliko dana. Prelazak s otoka na otoka automobilom bio im je lak.
"Pojavite se u luci, kupite kartu i čekate mjesto. Čekanje nikad nije bilo lakše, možete plivati, otići na piknik i pomaknuti automobil kad trebate krenuti. Na Hvaru, po bujnosti vegetacije potpuno različitom od Paga, vozili smo se kroz tunel i izašli u idiličnom kampu Lili, skupini šatora u sjenama borova, okruženoj uvalama u kojima se može plivati", opisao je.

Dodaje da postoje i neki podsjetnici na rat koji se tu vodio, a postoji i 25 kilometara teritorija Bosne i Hercegovine koji razdvajaju kopno Hrvatske.
"Ovdje u gradu Neumu atmosfera je iznenada posve drugačija. Dame u kupaćim kostimima leže u sjeni bombardiranog poštanskog ureda, žrtvi srpske vojske. Ovaj maleni dio zemljišta bio je dio Osmanskog carstva, granica između Dubrovačke republike i sjevera kojeg je kontrolirala Venecija. Nastavili smo dalje na jug, ponovno po Hrvatskoj, nakratko se zaustavljajući u Dubrovniku, a potom smo nastavili preko Crne Gore do sljedeće stanice, Albanije. Avantura je definitivno u tijeku", zaključio je.

Izvor: www.index.hr