• hr
  • en
  • de
  • it

Dobar vitar u Betini

Zagrijava se, bogme, atmosfera u Betini godinu dana prije realizacije velike ideje o osnivanju muzeja betinske brodogradnje! Na startu regate na latinsko idro našlo se 34 gajete, osam leuta i deset kaića, vrijeme je bilo idealno, a onda, naravno, i druženje, na čemu naposljetku sve i završi: na bancima poredanim po rivi kao u staro doba zajedničkih blagovanja...
Tko je ove godine došao u Betinu? Naravno, ponajviše otočani sami, domaćini, pa Murterini i - čak šest jezerskih brodova, a zna se da je to otočno mjesto tek prije tri godine počelo s regatama. Naravno, nisu izostali ni Šepurinjani s četiri broda i - jedan tribunjski kaić!
A kad sam u onoj muvani na rivi srela Pašmanca Krstu Matulića, znala sam da je vrag odnio šalu i da će biti ozbiljnog duela između Krstine gajete "Mala Matulića" i betinske "Sirotice" i tamošnjeg vječitog favorita Damira Ćorkala.
A onda, stigao je i Luciano Keber iz Kvarnera, i to sam u brodu! Došao je i zbog regate, i zbog muzeja...
Po regati nas vozi brodomehaničar Damir Bilić:
- Svaki dan, otkad znam za sebe, ja sam u brodu. Vozi vamo, vozi tamo, cili život! To obožavam. U petoj sam godini naučio plivati samo da bi me primili u jedriličarski klub. Je, ima dice i na regati, a kad si dite i kad ti to uđe u krv, to more, vitar, ponašanje na brodu, sva ta mala znanja... ostanu ti za cili život.
Australac Hitamo za regatom koja je prilično žveljta: nema onog velikog zaostajanja, već su svi grupirani, po onome kako su se prestrojili iza Stipanca, u dvije skupine. U daljini vidim "Malu Matulića" - oni su se odmah bacili na desne uzde, naravno, pogodili, i eno ih sad prvi hitaju prema zapadnoj bovi. Kako bovu ne vidimo, a mi za njima.
- Di je booooova? - viče nama Krsto sa svoje gajete.
A mi pošli za njim misleći da on zna di je...
Sudac regate Ante Fržop postavio je s obzirom na vjetar - a počelo je s burom, završilo s maestralom - odlično regatno polje. Gajete, leuti, kaići naprosto su letjeli oko te posljednje bove i kad smo se počeli vraćati u Betinu - deset je brodova već završilo trku! Naravno, u cilj su prve ušle tri gajete, ali - svaka grupa ima i svoje prvake.
Na ta pedeset i dva broda bilo je sigurno dvista-trista svita, a nije Luciano Keber jedini koji je došao izdaleka: tu je bilo i dvoje Rusa, i jedan pravi Australac, premda Betinjanin od kolina, Goran Jakas. Kupio je, uredio gajetu, sad više nema regate u Betini koja nije okosnica njegova godišnjeg odmora.
Predsjednik udruge "Betinska gajeta 1740." Đenko Šandrić jutro poslije vidno je dobro raspoložen, a u Betini, dok kratko provjeravam neke informacije, već traje marenda u počast obavljenom poslu! Jer, kakva je to marenda ako nema dobar povod!
A valja napraviti i plan za odlazak u Šepurinu, već u nedjelju!

Rezultati
Gajete: 1. Krsto Matulić, 2. Damir Ćorkalo, 2. Jure Fržop
Leuti: 1. Marino Mijat, 2. Zoran Franić, 3. Ive Šikić Bažokić
Kaići: 1. Ante Jušić, 2. Ana Jerat, 3. Zlatko Magazin

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr