• hr
  • en
  • de
  • it

Do 200 milijuna za razvoj turizma - iz povećanja boravišne pristojbe

Pad turističkog prometa u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec u skladu je s procjenama za ovu godinu jer je i Uskrs bio kasnije nego lani, u travnju, kada je došlo i do 'popravka' bukinga za dalji tijek sezone te je do kraja ove godine realno očekivati dostizanje bar lanjskih fizičkih turističkih rezultata u hrvatskom turizmu. Istaknuto je to, uz ostalo, na današnjem Saboru Hrvatske turističke zajednice (HTZ) kojeg je vodio ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin i na kojemu se u zagrebačkom Hotelu Sheraton okupilo 38 od ukupnih 58 članova Sabora.

Iznoseći analizu o stanju na tržištima pomoćnica direktora Glavnog ureda HTZ-a Renata Deželjin naglasila je da ima nekoliko tržišta poput Slovenije, Velike Britanije i Francuske, gdje unatoč različitim ekonomskim i drugim okolnostima za ovu godinu još nije dolazilo do usporavanja bukinga za Hrvatsku nego su najavljeni porasti, a za razliku od prošlih godina zbog novih mjera njihove vlade moguće je očekivati i više Talijana.

Sabor HTZ-a je prihvatio i izvješća o ostvarenju programa rada HTZ-a s financijskim izvješćem te Nadzornog odbora HTZ-a o nadzoru nad poslovanjem HTZ-a za prošlu godinu u sklopu čega je rečeno da su realizirane sve planirane aktivnosti, pri čemu se smjena bivše direktorice Glavnog ureda Meri Matešić tek usput spomenula. Oko tih točki dnevnog reda članovi Sabora HTZ-a nisu imali nikakvih dodatnih pitanja niti primjedbi, kao ni o izvješću o stanjima na tržištu, ali su se zato malo 'zabavili' glasovanjem za novog člana Turističkog vijeća HTZ-a. Naime, jedno mjesto u tom 13-eročlanom Vijeću (od kojih je jedno ministrovo) ostalo je upražnjeno nakon što je 14. ožujka, kada je smjenjena Matešić, ostavku dao dugogodišnji član iz Zadra Frane Skoblar. Za to se sada, kako je izvijestio ministar Lorencin, prijavilo dvoje ljudi, Ivan Gadže (predsjednik Uprave adriatica.net Grupe) i Goran Ražnjević (predsjednik Uprave hotelske tvrtke Ilirija iz Biograda na moru) koji je na kraju i izabran, iako je pred svima na Saboru kazao da je protiv tajnog glasovanja jer da njega nitko nikada nije tajno birao. Istaknuo je i da se prijavio zbog važnosti zadarske regije u hrvatskom turizmu koja kao takva mora biti zastupljena i u Vijeću označivši to i nepisanim pravilom za izbor članova Vijeća, na što mu je ministar Lorencin kazao da se on kao predsjednik HTZ-a može držati samo pisanih pravila. Među tim pravilima je i da članovima Sabora ponudi opcije o tajnom ili javnom glasovanju za člana Vijeća, koji su se iz drugog pokušaja dizanjem ruku ipak izjasnili za tajno glasovanje, te na kraju i izabrali Ražnjevića.

Član Sabora i direktor zagrebačke agencije Kompas Ivan Pukšar skrenuo je pažnju ministru kao i Saboru kako bi bilo vrijeme da se u sklopu izmjena zakona o turističkim zajednicama te boravišnoj pristojbi razmisli i o promjeni iznosa boravišne pristojbe. To se nije mijenjalo od 1999. od kada je 7 kuna po osobi i noćenju, dok je u Europi 2 do 4 eura pa je Pukšar predložio da to bude 10 kuna i da se uprogramira u cijenu noćenja i doručka. Time bi se došlo do novih oko 200 milijuna kuna za razvoj turizma, na što je ministar Lorencin kazao da u sklopu izrade izmjena zakona 'razigravaju' modele, simulacije i projekcije za pristojbu, te postoji mogućnost da se uvede još jedan cjenovni razred za glavnu sezonu.

Izvor: www.novilist.hr