• hr
  • en
  • de
  • it

Dječji program Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja

U Murteru arheologija, ekologija i zabava za najmlađe!
Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja i ove je ljetne sezone 2014. otvorio svoja vrata posjetiteljima otoka Murtera. Ove sezone posebna pažnja i mnogo truda uloženo je u osmišljavanje Dječjeg programa - Ljeto 2014. Tako će najmlađi korisnici centra prvi put imati priliku upoznati se s arheologijom kroz edukativno-kreativne radionice „Kvintovo blago".
Luka Ježina, Voditelj Edukacijskog centra:
„Naša nastojanja ka valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum u Murteru dobit će ovo ljeto i najmlađe pomagače. Cilj je ovih radionica upoznati djecu s Colentumom i arheologijom kroz njima zabavan i poučan način. Ovim putem pozvao bih studente arheologije s našeg područja da nam se jave i pridruže u osmišljavanju i izvedbi radionica." Nadalje u četvrtak 10. srpnja 2014. u 20sati premijerno će bit izvedena ekološka lutkarska predstava „Putovanje kapljice Bistrice"-priča o vodi, nastala u sklopu projekta „Kornati-važno je o moru znati!" koja na zanimljiv način kombinira ginjol lutke i kazalište sjena. Predstava je namijenjena uzrastu 3+ a cilj joj je podsjetiti najmlađe i sve ostale na iznimnu važnost voda kao prirodnog resursa.
Ivka Babić, odgojiteljica i lutkarica, stručni suradnik na predstavi:
„Sigurna sam da će se predstava svidjeti najmlađima i da će ih usmjeriti ka poštovanju vode i prirode općenito, već od malih nogu! Jako sam zadovoljna suradnjom koju sam na ovoj predstavi ostvarila s djelatnicima i volonterima udruge Argonauta te odgojiteljima i učiteljima sa šireg područja otoka Murtera a sve na radost i korist naše djece i prirode!"
U već standardnoj ponudi Edukacijskog centra su Plave srijede - edukativne radionice o zaštićenim morskim vrstama, kreativne radionice reciklaže - izrade novih predmeta od odbačenih stvari, koje će ići svakog utorka, te društvene igre petkom.
U svim aktivnostima Dječjeg programa uključene su i dvije volonterke Europske volonterske službe, Dominika iz Poljske i Yordanaka iz Bugarske koje od početka godine borave u Murteru na projektu More je život 3: Dominika Sorkowicz (25), EVS volonterka iz Poljske: „Veselim se zanimljivom ljetu tijekom kojeg ću pomagati u Edukacijskom centru. Dat ću sve od sebe da djeca budu zadovoljna i da nauče poštivati prirodne i kulturne vrijednosti svoga kraja."
Yordanka Mihaleva (25) EVS volonterka iz Bugarske: „Pomaganje u radu s djecom bit će pravi izazov za mene. Posebno mi je drago što ću u kontaktu s djecom moći poboljšati svoj hrvatski jezik."
Dječji program održava se od ponedjeljka do petka, svaki dan s početkom u 20h, a Edu. Centar će biti otvoren za posjetitelje svaki dan osim nedjelje od 19h - 22h sata.

Izvor: Udruga Argonauta