• hr
  • en
  • de
  • it

Dioklecijan i Priska

- Kako bi bilo care, da vam nakratko vratim grad na upravljanje? Barem na nekoliko dana da se malo odmorim? - upitao je antičkog imperatora večeras na Peristilu splitski poteštat Ivo Baldasar otvarajući četverodnevnu zabavno povijesnu manifestaciju Dani Dioklecijana.

Baš kao i prethodnih jedanaest godina ključevi grada, caru, kojega je ove godine utjelovio glumac Robert Kurbaša, predani su u ruke pred oduševljenom pukom.

- Ave Cezar! Neka nam dugo živi car! - odzvanjalo je po splitskim kaletama i trgovima, a legionari, gladijatori, robovi, senatori, plesačice s istoka, građani u togama preplavili su ulice caru u čast. Sve do ponedjeljka Splićani i njihovi gosti sa svih krajeva svijeta slavit će dugovječnost svoga grada, ali i veličati utemeljitelja palače.

Uz zaglušujuće zvuke bubnjeva i fanfara, te uz pratnju dobro naoružane osobne straže, Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, vladar koji je utemeljio tetrarhiju, odnosno vladavinu četvorice, sa carskog se trga obratio mnoštvu.

- Puče moj! U ova četiri dana zavladat ću gradom. Teško ću popraviti sve što su mi od palače napravili, ali jedno je sigurno, vodit ću brigu o svom građanstvu. Najbolji kuhari pripremit će za vas vrhunske delicije, medovina i vino teć će na stolitre... Zapamtite, vrijedit će samo jedan zakon, kruha i igara! - najavio je car koji je na Peristil došao u pratnji supruge, carice Priske koju tumači Barbara Ljiljak, aktualna miss Universe Hrvatske.

Značenje carevog "Panem et circenses", poznate uzrečice o zamazivanju očiju kruhom i igrama, Dalmatincima je dobro poznato, pa su je i večeras s oduševljenjem prihvatili. No, tek je manji dio posjetitelja prihvatio poziv splitske Turističke zajednice i za večernji outfit odabrao antičku togu.

- Ma potpisao bih odmah! Svima bi nam bilo lakše podnijeti sparinu kada bio se ovakva moda vratila! Mobitel kaže da je 30 stupnjeva u zraku, a haljina, još ako je od pravog materijala, puno je ugodnija od hlača. Ma, svaka čast onome tko je ovo dizajnirao - pojasnio nam je šjor Antun kojega je supruga već treću godinu odjenula u pravog rimskog senatora.

- Ajme kako su opasni! Pogledaj im štit, a tek mač - divili su mališani, ali i zaljubljenici u vojnu povijest, legionarskim i gladijatorskim skupinama. Dio legionara, kao i prethodnih godina, samo zbog ove manifestacije došao je u Split.

- Puna oprema teži petnaestak kilograma. Navikao sam i nema te vrućine koja bi onesposobila pravog Rimljanina - objasnio nam kao od brda odvaljen legionar Flavio.

Split su posjetili i predstavnici trogirskih plebejaca. Lovorove vijence nabavili su na sajmu na Voćnom trgu, a posebno se raduju degustaciji gastronomskih specijaliteta.

Žrtveni beskvasni kruh pečen na lovorovom listu, odojak s lovorom preliven medom, kruške sa sirom, datulje punjene pinjolima, te pastrva u umaku od trava, samo su dio antičke večere u kojoj će u nedjelju navečer moći uživati svi građani odjeveni u toge.

Nema druge, nego zamotati se u bijeli lancun, lovorov vijenac na glavu i u srcu Splita postati pravi civis Romanus, odnosno punopravni rimski građanin barem na jedan dan. Ave cezar!

Bogat antički život
Narednih dana na svakom splitskom kantunu odvijat će se bogati antički život, potvrdila nam je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.
Starovjekovni sajam na rivi i Voćnom trgu bit će otvoreni cijeli dan, na Prokurativama i Peristilu organizirat će se program za najmlađe, igrat će se starorimski nogomet, a posjetitelji će moći uživati i u gladijatorskim borbama i mjuziklu o carevom životu.
Za četverodnevnu feštu grad je izdvojio oko 600 tisuća kuna, a u sklopu Dioklecijanovih dana za javnost je otvoren i noćni obilazak srednjovjekovnog ophoda iznad sjevernih perimetralnih zidina Dioklecijanove palače.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr