• hr
  • en
  • de
  • it

DIGNUTA JEDRA 19. FIUMANKE

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka 19. Fiumanke koja će ove godine svojim jedrima promovirati Rijeku, buduću europsku prijestolnicu kulture. Na druženju u galeriji Juraj Klović, sponzori, pokrovitelji i mediji zaželjeli su joj uspješnu plovidbu.
Svoj potpis na jedro podrške prvi su stavili tradicionalni pokrovitelji Fiumanke - Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke. Svi oni istaknuli su značaj Fiumanke koja ni na isteku drugog desetljeća ne posustaje u nastojanjima da bude sve atraktivnija i još snažnije promovira Rijeku i Kvarner kao turističku i sportsku destinaciju, zbog čega joj sve ove godine pružaju punu potporu. Riječi hvale nisu štedjeli ni njezini sponzori.
„Fiumanka je jedno od najvažnijih nautičkih natjecanja u Hrvatskoj koje, osim jedrenja, promovira i Grad Rijeku te hrvatske ljepote na najljepši mogući način, a činjenica da se održava 19 godina dovoljno govori o njenoj atraktivnosti. INA od samih početaka nastoji biti aktivni član zajednice i sudjelovati u projektima važnima za riječko područje pa tako nismo ni ovaj put propustili priliku da doprinesemo sportskoj, ali i turističkoj promociji ovog kraja" - izjavio je Ivan Krešić, član Uprave Ine.
Potpis na jedro podrške i ove je godine stavila Erste banka u svojstvu srebrnog sponzora Fiumanke. „Iako je Hrvatska već prepoznata kao turističko odredište, pogotovo u dijelu nautičkog turizma, Fiumanka je upravo ovaj dio vezan za nautiku digla na jednu višu razinu. Naime, osim što promovira ljubav prema jedrenju, snažno promovira brigu o očuvanju mora, gastronomsku i drugu turističku ponudu Rijeke i Hrvatske. Kako je riječ o jednom kvalitetno zaokruženom projektu, što je ujedno razlog zašto danas potpisujemo jedro podrške, vjerujemo da će Fiumanka i sljedećih godina biti jednako uspješna kao i do sada, te svim natjecateljima od srca želimo „Dobro more!", istaknula je prilikom potpisivanja jedra podrške Tatjana Sundać, direktorica Regionalne direkcije Erste&Steiermärkische Bank d.d.
ACI d.d. je dugogodišnji partner medijske regate, a nastavak te suradnje svojim potpisom na jedro podrške potvrdio je Branimir Mađer, direktor nautike ACI d.d.: „Kao partneru i sponzoru Europske medijske regate, izuzetno nam je drago da potpisujemo Jedro podrške Fiumanke. ACI kao glavni sponzor Europske medijske regate već tradicionalno ustupa svoje jedrilice JOD 35 kako bi medijske jedriličarske ekipe okušale svoje takmičarske vještine na 10 istovjetnih jedrilica na kojima su jedrili i najpoznatiji svjetski jedriličari i sudionici Americas cupa.
ACI koji posluje na „moru bez granica" nastoji dati svoj doprinos društvenoj zajednici kroz potporu ovakvim događanjima koja imaju za cilj popularizaciju jedrenja i očuvanje maritimne baštine. I zato se nadamo da će i naš doprinos unijeti dodatni pozitivni vjetar u leđa gradu Rijeci i organizatorima Fiumanke te da ćemo zajedno i uspješno „odjedriti" ovogodišnju 19. Fiumanku, i zajedno, na najbolji način, promovirati Rijeku, Fiumanku, jedrenje i u konačnici Hrvatsku kao sportsku nautičku destinaciju.


Potporu Fiumanki pružile su i brojne druge tvrtke, dugogodišnji sponzori Fiumanke - Jadrolinija, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, Becks, One Sails, Kerver, PIK, JPS, Dezinsekcija, Čorkez taxi, Molo longo, Terminal 7.
Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već dvanaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.
Na 6. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, lista La voce, Nove TV, Novog lista i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju.
Uz medije koji na njoj sudjeluju, Fiumanku prate i promoviraju njezini brojni medijski pokrovitelji i sponzori; Adriatic Sailor, Burza nautike, Europlakat, Fiuman, Kigo, Moja Rijeka, Nautica portal, Pod Učkun, Pomorski radio Bakar, Riječanin, Rijeka danas, Ri prsten, SportCom, Teklić i Torpedo media, te brojni drugi mediji koji zdušno pomažu da se Fiumanka vidi, da se o njoj čuje i čita daleko izvan grada na Rječini!
Aktivnosti počinju u četvrtak 7. lipnja otvaranjem Regatnog ureda Fiumanke koji se ove godine nalazi na prvom katu zgrade Terminala, a iste večeri na Botelu Marina održava se koncert udruge LP rock. Prodajnim aktivnostima u 9 sati i svečanim otvorenjem u 10.30 sati, u petak 8. lipnja, na Rivi Boduli i trgu ispred Terminala, počinje dvodnevna akcija Kupujmo hrvatsko u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Prateći program akcije na pozornici ispred Terminala počinje dodjelom posebnih priznanja i prigodnih nagrada Hrvatske gospodarske komore učenicima osnovnih i srednjih škola te fakulteta za radove na temu promocije hrvatskih proizvoda i doprinos u promicanju kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a nastavlja se uz brojne nastupe dječjih zborova i glazbenih sastava iz škola i vrtića s područja čitavog riječkog prstena.
Na Terminalu će se predstaviti i izlagači i s ponešto drugačijom ponudom, od nautičke obuće, atraktivnih vodenih bicikala do različitih usluga, a sve koji žele naučiti jedriti, razveselit će informacija da će se na Fiumanki moći prijaviti za vikend tečajeve jedrenja uz posebne pogodnosti koji će se tijekom čitave godine održavati u Rijeci.
U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 11 sati počinje konferencija Business2Culture vezana uz projekt EKP 2020, na temu financiranja kulture iz privatnog sektora, a u Guvernerovoj palači u 12 sati počinje konferencija o nautičkom turizmu u organizaciji Novog lista.
Na Gatu Karoline Riječke za dobru zabavu pobrinut će se izvorni riječki glazbeni izvođači - u petak, 8. lipnja, LET 3 i Krešo i kisele kiše, a u subotu, 9. lipnja, publiku zabavljati Koktelsi i PleteRi. Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se na pozornici na Terminalu, a zaključit će je vatromet.
U petak popodne jedre novinari i Rotary regata, a u subotu točno u podne ispred riječkog lukobrana, starta 19. Fiumanka koju se može pratiti sa prekrasne pozornice - lukobrana!
Dodatne informacije o programu mogu se pronaći na www.fiumanka.eu