• hr
  • en
  • de
  • it

Damir Bajs najavio još jednu uspješnu turističku godinu

Uskršnji praznici bili su iznad očekivanja, u Hrvatskoj je tih dana boravilo 120 tisuća gostiju što je duplo više nego prošle godine.
Unatoč tako dobrom početku ovogodišnje predsezone i dobrim najavama za glavnu sezonu, ostvareni rezultati tek su 1 posto ukupnog turističkog dohotka. Svjesno izazova i sve oštrije borbe na međunarodnoj turističkoj sceni, Ministarstvo turizma sa svojim partnerima iz javnog i privatnog turističkog sektora intenzivno provodi niz zacrtanih mjera, koje su obuhvaćene Akcijskim planom hrvatskog turizma za 2011. godinu, kazao je u subotu ministar turizma Damir Bajs, koji je na zadarskoj zračnoj luci kod Zemunika održao sjednicu užeg Povjerenstva Vlade RH za koordinaciju i praćenje pripremnih aktivnosti za turističku 2011. godinu, s posebnim naglaskom na dolaske avio-gostiju kojima se značajno produžuje pred i posezona.

Temeljem mjera udruženih tržišnih aktivnosti potpisano je ukupno 256 ugovora s vodećim domaćim i stranim turoperatorima, te stranim zrakoplovnim kompanijama ukupne vrijednosti 111,4 milijuna kuna kojima će u Hrvatsku stići skoro 2 milijuna putnika.

Hrvatska je prilagodila te pojačala svoje akivnosti za razdoblje predsezone: snažnim općim oglašavanjem na ključnim emitivnim tržištima, potpisivanjem 185 ugovora za organizirane dolaske 1,3 milijuna gostiju u vrijednosti 60,3 milijuna kuna, velikim događanjem TUI Inside kojim će u svibnju doći 900 agenata vodećih turoperatora u Dubrovnik i uvođenjem dopunskih mjera za zračne prijevoznike za razdoblje izvan glavne sezone za što je potpisano 19 ugovora u vrijednosti 19 milijuna kuna temeljem čega će u Hrvatsku stići 480 tisuća putnika, istaknuo je Bajs, te naglasio:

- Zadnje tri godine hrvatski je turizam sve bolji. Naš je rast od pet posto bolji od mediteranskog prosjeka od 2 posto, a kakva je situacija na tržištu svjedoči i to što je Španjolska smanjila za 25 posto cijene u odnosu na prošlu godinu. Mi nećemo snižavati cijene već podići kvalitetu i drugim mjerama stimulirati rast našeg turizma - kazao je Bajs.

Na sjednicu u zadarsku zračnu luku Bajs je doveo reprezentativnu ekipu, tamo su bili i državni tajnik za turizam Branko Grgić, direktor HTZ-a Niko Bulić, državni tajnik za promet Danijel Mileta, direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović, predsjednici udruga hrvatskih putničkih agencija i putničkih agenata Boris Žgomba i Zlatko Kukec, te predstavnici MUP-a, Agencije za civilno zrakoplovstvo i predstavnici svih hrvatskih zračnih luka koji su redom prijavili visoka povećanja prometa zahvaljujući udruženom oglašavanju.

Iako za Hrvatsku ljeti leti 85 aviokompanija, istaknuta je posebna važnost nacionalnog prijevoznika Croatia airlinesa koja se uključila u utrku s konkurencijom i trenutno dovodi trećinu ukupnog broja gostiju u Hrvatskoj, a namjere su da se taj utjecaj još više poveća, unatoč niskim tarifama i visokim cijenama goriva što otežava poslovanje.

- Najveći dobitak ove sezone je jedan miran ulazak u ovu turističku godinu, bez vanjskih poremećaja. Ovo će biti normalna turistička godina i upravo nam takva i treba - zaključio je Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr